Nieuws van Bonaire

Mogelijk BSN-nummers voor Caribische studenten

KRALENDIJK – Het kabinet wil hindernissen wegnemen voor studenten uit het Caribische deel van het koninkrijk. Ze krijgen straks sneller een Burgerservicenummer (BSN) als ze in Nederland gaan studeren.

Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens een kort debat in de Tweede Kamer. Studenten van de eilanden lopen tegen allerlei problemen aan. Ze hebben bijvoorbeeld geen BSN en dus ook geen DigiD, wat gedoe oplevert met bijvoorbeeld de inschrijving in het hoger onderwijs en het openen van een bankrekening. Zulke zorgen hinderen hun studieprestaties. 

Wetswijziging

Er komt een wetswijziging om het Burgerservicenummer ook op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in te voeren, maar dat kan nog jaren duren en is ook geen oplossing voor de zelfstandige landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. PvdA en D66 vroegen in een motie of er niet iets snellers te verzinnen is, en dat lijkt inderdaad te kunnen.

Sneller

Onderwijsminister Dijkgraaf kijkt met staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties of DUO misschien, als ‘aangewezen bestuursorgaan’, BSN-nummers kan geven aan alle Caribische studenten. In mei weet hij meer, zei hij, en in juni kan de beslissing vallen. Het zou dan via een maatregel van bestuur gaan: veel sneller dan via een wetswijziging.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo