Nieuws van Bonaire

Consumentenbond Unkobon klaagt Nederlandse staat aan

Consumentenbond Unkobon klaagt de Nederlandse staat aan. Die zou niet genoeg doen om de armoede op Bonaire te bestrijden. “Wij zijn van mening dat de staat zich niet houdt aan de grondwettelijke mensenrechten-verplichtingen; om te zorgen voor hun inwoners”, zegt voorzitter Wietze Koopman in de uitzending vanavond van het Nederlandse programma Zembla ‘Bedreigd Koraal’

Bonaire is een populaire vakantiebestemming. Het unieke koraalrif trekt jaarlijks duizenden welvarende toeristen. Het is de kurk waar de economie op drijft. Maar de populariteit van Bonaire leidt ook tot hogere kosten van levensonderhoud voor de bewoners, stellen de makers van het programma. 

Wietze Koopman, voorzitter van consumentenbond Unkobon, monitort al jaren de kloof tussen lonen en kosten van levensonderhoud op het eiland, en ziet een groeiende groep steeds verder afglijden. “Er is niet tegenop te werken”, zegt hij tegen Zembla.

“De tactiek van mensen om toch te overleven is dat mensen naast hun uitkering nog een bijbaan hebben en zelfs dan kom je nog geld te kort. Er zijn mensen met twee volledige banen en die komen net rond.” 

Rechtszaak

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Maar het minimumloon en de lokale bijstand zijn er veel lager dan in Nederland. Dat moet veranderen, vindt Koopman. Door Den Haag te voeden met informatie, probeert Unkobon het armoedebeleid al jaren te verbeteren en de minimumlonen te verhogen.

Maar het gaat Koopman veel te langzaam. “Wij denken dat wij een rechtszaak kunnen beginnen tegen de Nederlandse staat, omdat zij in gebreke zijn gebleven bij het vaststellen van een sociaal minimum”, zegt Koopman in Zembla.

Uitzending

De uitzending van vanavond gaat specifiek over het koraal op Bonaire. Zembla onderzoekt de toekomst daarvan op het eiland. Het beschermde koraal rondom het eiland staat al tientallen jaren onder druk. Opwarming van de aarde, vervuiling en toerisme zorgen ervoor dat er steeds meer koraal verdwijnt.

De uitzending van vanavond is om 20:25 Nederlandse tijd bij BNNVARA op NPO 2. Op Bonaire is dat om 15:25 uur.   


Deel dit artikel