Nieuws van Bonaire

FSP-leider Beukenboom kritisch over bijna 12 jaar directe band met Nederland

FSP-leider Beukenboom kritisch over bijna 12 jaar directe band met Nederland

KRALENDIJK- De leider van de buitenparlementaire oppositiepartij Forsa Sosial Progresivo (FSP) van het voormalige eilandraadslid Robby Beukenboom is kritisch over het resultaat van bijna 12 jaar directe band met Nederland. 

Beukenboom zegt dit onder andere naar aanleiding van berichtgeving dat burgers vanaf januari dit jaar meer belasting moeten gaan betalen. Volgens Beukenboom hebben de eilanden hun autonomie ingeleverd, onder de belofte dat op de eilanden een acceptabel voorzieningenniveau zou komen. “Bijna 12 jaar na dato moeten we constateren dat dit nog altijd niet het geval is. Sterker nog: op sommige momenten gaan we achteruit in plaats van vooruit”, zegt Beukenboom. 

Eén van de problemen die Beukenboom ziet is dat de beslissingen als het gaat om voorzieningenniveau in Nederland worden genomen en niet lokaal. 

Loze kreten

De leider van de oranje partij zegt inmiddels ook genoeg te hebben van loze kreten van het lokale bestuur zoals ‘nieuw politiek’, ‘jongeren met visie’ en ‘gelijke rechten’. “Laten we eerlijk zijn, opeenvolgende regeringen in Nederland tonen zich stokdoof voor allerlei noodkreten van onder meer de Ombudsman, Kinderombudsman, leden van de Eerste Kamer, Leden van de Tweede Kamer en mensenrechtenorganisaties roepen steeds dat het anders moet, maar het gebeurt gewoon niet”, aldus Beukenboom. 

Ongewenste stiefkinderen

De politiek leider vindt dat het moederland ook na 12 jaar de eilanden nog altijd behandelt als een stel ongewenste stiefkinderen. Beukenboom vindt dat het lokale bestuur te weinig doet om een positieve verandering te bewerkstelligen. Tegelijkertijd ziet hij een voortdurend wantrouwen van Den Haag jegens de eilanden en het lokale bestuur. 

“Naar mijn idee moet er nog steeds worden geïnvesteerd in meer onderling vertrouwen. Er moeten samen afspraken worden gemaakt over doelen op een aantal punten en er moet samen worden gewerkt aan de verwezenlijking daarvan” meent Beukenboom. 

Deel dit artikel