Nieuws van Bonaire

Intentie overeenkomst Plantage Bolivia: Knollen of Citroenen?

Intentie overeenkomst Plantage Bolivia: Knollen of Citroenen?

Door Foundation Save Plantation Bolivia

De Breemharen kochten in januari 2020 Plantage Bolivia om er de komende 10 jaar 1000 woningen te bouwen en aan natuurherstel te doen. Sinds de aankoop heeft het echtpaar zeker vijf keer de plannen en brochure gewijzigd en inmiddels ook de naam veranderd. De plantage heet nu landgoed.

We hopen van harte dat de intentieovereenkomst niet alleen door het OLB serieus wordt genomen, maar ook door de Breemharen zelf. Want die eerdere veranderingen van de plannen beloven niet veel goeds wat dat betreft.

Die veranderingen werden namelijk telkens ingegeven door opportunisme en financiële overwegingen. Opportunisme naar aanleiding van kritiek op de plannen (bijvoorbeeld duizenden zonnepanelen rondom de Spelonk vuurtoren op grond van het Eilandgebied) en financiële overwegingen omdat die 12 miljoen dollar die de aankoop van de plantage kostte, linksom of rechtsom wel moet worden terugverdiend. De Breemharen doen het echt niet alleen maar om goed te doen voor het eiland en de bewoners. Met alleen maar goed doen zijn ze immers niet in de Quote 500 terecht gekomen.

Wanneer we de inhoud van de intentieovereenkomst mogen geloven gaat het de Breemharen voornamelijk om natuurherstel. Daar zijn we verschrikkelijk blij mee. Ze gaan 300 van 3000 hectare bebouwen voor mensen die niet meer dan USD 200.000 kunnen uitgeven aan een huis. De rest, 2700 ha, wordt als natuur beschermd. We hopen dat de Breemharen zich realiseren dat dit betekent dat alle geiten en ezels verjaagd of afgevangen moeten worden en dat er een hek om die 2700 ha moet worden gezet om te voorkomen dat nieuwe kuddes grazers het vrijgekomen gebied opnieuw innemen en de herbebossingsprojecten die ze voornemens zijn uit te voeren, ongemoeid laten. Realiseert het echtpaar zich dat dat hek dan 24 km lang moet worden? 

Laten we vooral niet naïef zijn. De eilandbewoners hebben in de afgelopen decennia al vele tientallen miljoen mogen ophoesten als gevolg van stommiteiten en naïviteit van eerdere bestuurders toen ze dachten dat investeerders alleen maar goede bedoelingen hadden. We hopen van harte dat dit deze keer niet aan de orde zal zijn en dat de Breemharen ons geen knollen voor citroenen verkopen. Want tegen de tijd dat duidelijk is geworden of het knollen dan wel citroenen waren zijn de huidige verantwoordelijke bestuurders al lang weer gevlogen, is de natuur voor eeuwig verknoeid en zitten wij als belastingbetalers met de knollen.


1200
Deel dit artikel