Nieuws van Bonaire

Boi Antoin start actie voor behoud oude luchthavengebouw

Boi Antoin start actie voor behoud oude luchthavengebouw

KRALENDIJK- Journalist, schrijver en historicus Boi Antoin is op zijn Facebook pagina en in de media een actie gestart met als doel het behouden van het gebouw van de oude luchthaventerminal, die naast de huidige terminal ligt. 

Bonaire International Airport (BIA) zou het gebouwtje, dat inmiddels in zeer slechte staat verkeert, het liefste willen afbreken. Volgens de luchthaven staat het gebouw de plannen van de luchthaven voor uitbreiding in de weg. 

“Bonaire International Airport en haar directie, die bijna geheel uit Nederlanders bestaat, wil het gebouw in maart tegen de vlakte gooien. Zij betogen daarbij dat dit oude gebouw een obstakel vormt voor de uitbreiding van de luchthaven”, aldus Antoin.

Antoin zegt in zijn oproep benieuwd te zijn wat andere inwoners van het eiland van het plan denken. Hoewel de oproep van Antoin op Facebook voor het behoud van het gebouw(tje) vooral bijval krijgt, valt wel op dat het aantal mensen dat reageert relatief gering is en de 100 niet overstijgt. 

Nostalgie

Vooral veel oudere inwoners hebben nostalgische gevoelens bij het gebouwtje dat op veel oude foto’s is terug te zien met een vijvertje en een plastic flamingo aan de voorkant van het gebouw. De aankomst- en vertrekhal van het vliegtuig werd in 1974 verplaatst naar het nieuwe gebouw, dat ook vandaag de dag nog dienst doet. 

Overigens werd de eerste luchthaven van het eiland ver van de huidige locatie aangelegd, namelijk te Subi Blanku, gelegen aan de weg tussen Kralendijk en Rincon. Het terrein van de eerste luchthaven bleek moeilijk uit te breiden, waardoor een geheel nieuwe landingsbaan werd aangelegd daar deze nu nog altijd ligt.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo