Nieuws van Bonaire

Rick Baak winnaar kookwedstrijd Bonaire Eet Smakelijk

Rick Baak winnaar kookwedstrijd Bonaire Eet Smakelijk
Winnaar Rick Baak (rechts) en organisator Corjan Hoogerheide, foto – Casper Douma

KRALENDIJK – Gisteren vond de kookwedstrijd Bonaire Eet Smakelijk plaats bij restaurant ‘Lekker Thuis’. De sfeer tijdens de wedstrijd was lekker ontspannen maar tijdens het koken was toch de nodige spanning en zeker ook de passie en plezier van het meedoen te zien op de gezichten van de deelnemers. Rick Baak werd door de jury verkozen tot winnaar van de kookwedstrijd.

In totaal zeven professionele koks hadden zich aangemeld voor de wedstrijd. Wegens corona moesten twee deelnemers thuis blijven. De overige vijf koks streden om de felbegeerde Bonaire Eet Smakelijk-trofee.

Saeed Lourens tijdens het bereiden van zijn gerecht – foto Casper Douma

De opdracht bestond uit het maken van twee borden met een gerecht erop dat bestond uit minimaal twee lokale producten van het eiland. De deelnemers hadden vijftien minuten de tijd om in de keuken van restaurant ‘Lekker Thuis’ hun gerecht te maken of af te maken.

De gerechten werden beoordeeld door drie juryleden, Maurice Adriaens van de LVV Bonaire, Inge Poorthuis van Bonaire.nu en George Winkel van Casa Tienda. Zij keurden op originaliteit, smaak(combinatie) creativiteit, kostprijs, waste, tijdsduur, portionering en natuurlijk de gebruikte lokale producten, bijvoorbeeld tomaat, watermeloen en citroengras.

Rick Baak winnaar kookwedstrijd Bonaire Eet Smakelijk
Het winnende gerecht van Rick Baak, foto – Casper Douma

De winnaar van de wedstrijd was Rick Baak, werkzaam bij Melisa Sailing Bonaire. Hij ontving een jaar lang zelf gewassen kweken op het terrein van de LVV, een fles Cava en lokale visproducten van Zarpin. Uit handen van de organisator van de wedstrijd, Corjan Hoogerheide, ontving hij de Bonaire Eet Smakelijk-trofee.

Zijn gerecht bestond uit gemarineerde wahoo met lime en sinaasappel, geïmpregneerde lokale patina (meloen), een soepje van lokale komkommer en basilicum, crème van avocado, geroosterde zonnebloempitten en een sesam coral tuile. De jury roemde het gerecht om zijn diversiteit aan smaken en creativiteit.

Santiago Torres won de derde prijs – foto Casper Douma

De tweede prijs was voor Saeed Lourens en Santiago Torres mocht de derde prijs in ontvangst nemen. Alle winnaars ontvingen een aandenken gemaakt van waste producten, gemaakt door Paulien Knip-de Boer, No Waste Caribbean Vibes en Phish Phaktory.

Tijdens de wedstrijd was er een kleine markt waar lokale gewassen tentoongesteld werden van Bonaire Daily Fresh en de LVV. Ook werden de toeschouwers en deelnemers voorzien van een lokaal hapje en drankje.

De jury bestaande uit George Winkel, Inge Poorthuis en Maurice Adriaens – foto Casper Douma

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door: Red Palm Village, Restaurant Lekker Thuis, LVV Bonaire, Bonaire Private Chef Melvin Leermakers, Zarpin Visparadijs, BONHATA, Casa Tienda, Casper Douma Photograpy, Caribbean Coffee Company, No Waste Caribbean Vibes, Bottles Bonaire, Phish Phaktory, Bonaire.nu, Paulien Knip-de Boer en GIO’s Bonaire.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo