Nieuws van Bonaire

Besmettingspiek omikronvariant veel hoger dan eerdere pieken

Besmettingspiek omikronvariant veel hoger dan eerdere pieken

Kralendijk – De piek van besmettingen met de omikronvariant wordt veel groter dan de piek van besmettingen met de alfavariant (Britse variant) in maart 2021. De afdeling Publieke Gezondheid komt tot deze conclusie aan de hand van de cijfers van besmettingen in de eerste week van januari 2022.  

Op dinsdag 4 januari 2022  waren er 133 nieuwe besmettingen, vorig jaar was de hoogste piek op 24 maart,  er waren toen  73 nieuwe besmettingen. In maart vorig jaar lag het grootste aantal besmettingen op 308 per week. Van maandag 3 januari 2022  tot en met woensdag 5 januari 2022 zijn er al 305 nieuwe gevallen van nieuwe besmettingen op Bonaire.

Publieke Gezondheid  gaat ervan uit dat de omikronvariant  van het coronavirus de deltavariant heel snel zal overheersen. Dit komt omdat mensen snel en gemakkelijk met de omikronvariant besmet raken. De eerste onderzoeken laten zien dat mensen die met de omikronariant besmet raken, in het algemeen minder  ernstige klachten hebben. Toch kan de zorg door besmettingen met deze variant overbelast raken. Dit komt omdat veel mensen snel hiermee besmet raken, waardoor er in korte tijd een te grote druk op de zorg ontstaat.

Boosterprik

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die volledig gevaccineerd zijn of corona hebben gehad, niet goed beschermd zijn tegen besmetting met de omikronvariant en tegen ziekenhuisopname. De boosterprik kan deze mensen een extra bescherming bieden. Een persoon die de boosterprik heeft gekregen, is voor 65-75% beschermd tegen besmetting en voor 80-90% tegen ziekenhuisopname. Burgers die de boosterpik nog niet hebben gehaald kunnen het gratis nummer 0800 0900 bellen om een prikafspraak te maken. 

 

Deel dit artikel