Nieuws van Bonaire

Nieuw, verhoogd minimumloon van kracht op BES-eilanden

KRALENDIJK- Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe, hoger minimumloon van kracht op de BES-eilanden. 

Van nu bedraagt het minimumloon op Bonaire 1045 dollar en 18 cent, uitgaande van een 40-urige werkweek. Op Saba bedraagt het nieuwe minimumloon 1246 dollar en 24 cent bij een 40-urige werkweek en op Sint-Eustatius 1265 dollar met 31 centen voor een werkweek van 40 uren. 

Hoewel het minimumloon op alle drie de eilanden met 10% werd verhoogd, liggen de bedragen nog steeds onder het minimum dat onder meer het Nibud becijferde als minimaal noodzakelijk om te kunnen voorzien in de eigen kosten van levensonderhoud. 

Inflatie

Door een relatief sterke inflatie over de afgelopen 12 maanden, van gemiddeld 4% over de drie BES-eilanden, gaan werknemers die het minimumloon verdienen er per saldo zo’n 6% in koopkracht op vooruit. 

Ondanks een enorme stapel rapporten en diverse studies is de Nederlandse regering tot zover onwillig gebleken een officieel bedrag vast te stellen als zogenaamd ‘sociaal minimum’ op de  eilanden. 

Kostenverlaging

De regering in Den Haag heeft eerder gezegd in plaats van te werken aan een hoger minimumloon, liever te werken aan lagere kosten voor levensonderhoud. Instellingen als de Unkobon op Bonaire heeft al diverse malen vastgesteld dat daar in de praktijk maar bitter weinig van terecht komt. 

Deel dit artikel