Nieuws van Bonaire

OLB maakt eindspurt met wegenherstel

OLB maakt eindspurt met wegenherstel
Ondanks veel en vaak ook terechte kritiek is er in 2021 toch het nodige gebeurd als het gaat om wegherstel op Bonaire. Fotos: ABC Online Media

KRALENDIJK- Terwijl bijna iedereen op het eiland de hoop al had opgegeven, heeft het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) in de maand december toch nog een eindspurt gemaakt met het wegenherstel. Hoewel er uiteraard nog veel werk te verrichten is, is de situatie op veel belangrijke verkeersaders toch aanzienlijk verbeterd. 

Niet alleen de burgers raakten gefrustreerd over het uitblijven van concrete resultaten. Eerder dit jaar spraken gezaghebber Edison Rijna en staatssecretaris Knops gezamenlijk hun teleurstelling uit over het feit dat het wegenherstel niet voortvarender werd aangepakt. De mislukte rotonde aan de Kaya Amsterdam deed ook weinig voor het bevorderen van het vertrouwen in de dienst R&O, verantwoordelijk voor het wegenherstel. 

Vertrouwen

Met het herstel van de Kaya Piedro Precioso naar Republiek begon het ver weggezakte vertrouwen langzaam toch weer terug te komen. Dit werd nog versterkt door de voor lokale begrippen zeer snelle en achteraf goed uitgepakte verbetering van de Kaya Gobernador Debrot ter hoogte van Harbor Village Marina. 

Het herstel verricht aan de Kaya Neerlandia, de Kaya Amsterdam en de weg naar Seru Largu hebben de hoop verder doen toenemen dat het door de dienst R&O opgestelde plan en tijdsschema dan toch realistischer zal blijken dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. 

Kritiek

Hoewel het bestuurscollege gevormd door MPB en UPB als geen ander is bekritiseerd als het gaat om het gebrek aan voortgang voor wat betreft wegenherstel, moet inmiddels ook worden geconstateerd dat geen enkel ander bestuurscollege in de afgelopen jaren bij benadering zoveel voortgang heeft geboekt als het huidige, daar waar het gaat om verbetering van de wegen op het eiland. 

Dat gezegd hebbende, blijven er nog veel knelpunten en veel stukken weg die dringend aandacht en structurele verbetering behoeven. De komende jaren zullen dan ook nog aanzienlijke inspanningen moeten worden geleverd. Berekeningen die alweer enige tijd geleden werden gemaakt, wezen uit dat er inmiddels meer dan 100 miljoen dollar nodig is om het totale wegennet structureel te verbeteren.

Deel dit artikel