Nieuws van Bonaire

KvK Sint-Eustatius & Saba adviseerde negatief over tariefsverhoging, maar werd genegeerd

Het pas gekozen bestuurslid Vaughn Sams is negatief over de drastische verhoging van de tarieven. 

THE BOTTOM/ORANJESTAD-  De gezamenlijke Kamer van Koophandel van Sint-Eustatius en Saba adviseerde in aanloop naar nieuwe wetgeving negatief over een forse verhoging van de jaarlijkse bijdrage voor ondernemers, maar werd in dat traject gegeneerd. 

Dat begrijpt ABC Online Media van het bestuurslid namens Saba, Hemmie van Xanten. “Wij hebben als Kamer tegen het voorstel geageerd. Dit advies werd genegeerd. Tijdens de laatste bestuursvergadering hebben we daarom besloten onze bezwaren nogmaals rechtstreeks aan het ministerie kenbaar te maken, omdat een verhoging van 300 tot 400% gewoon niet acceptabel is”, aldus van Xanten in reactie op vragen op Sint-Eustatius en Saba over het door de Kamer aldaar ingenomen standpunt voor wat betreft de nieuwe tarievenstructuur. 

Negatief

Ook bij de recent in het bestuur gekozen vertegenwoordiger van Sint-Eustatius, Vaughn Sams, leven negatieve sentimenten over de verhoging van de tarieven. “Als het gaat om de kosten voor inschrijving en de jaarlijkse bijdrage die nu worden verhoogd zou ik willen zeggen dat ik als inkomend lid van het bestuur niets met deze verhoging te maken heb gehad, aangezien ik nog niet officieel tot het bestuur ben toegetreden”.

Desalniettemin heeft Sams wel een duidelijke mening over het onderwerp. “Als eigenaar van een bedrijf op het eiland, vraag ik me wel af wat de reden is achter een dergelijke verhoging. Daarnaast wijs ik er op dat het voor zo’n 70% van de geregistreerde bedrijven gaat om een plotselinge toename van meer dan 200%. Dat lijkt mij niet acceptabel of wenselijk”, aldus Sams in een verklaring op woensdag. 

BES-breed

Alhoewel de tariefverhoging met name lijkt te worden gedragen door directie en bestuur van de Bonairiaanse Kamer van Koophandel, is de nu ingevoerde wetgeving van toepassing op beide handelsregisters die de BES rijk is: die van Bonaire en die van Sint-Eustatius en Saba. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo