Nieuws van Bonaire

GGD arts Mercuur bevestigt aanwezigheid Omicron op Bonaire

KRALENDIJK- GGD arts Michael Mercuur van de afdeling Publieke Gezondheid bevestigt dat de Omicron variant inmiddels ook aanwezig is op Bonaire. Dat hebben tests van de afgelopen twee weken uitgewezen. De afdeling Publieke Gezondheid heeft 60 monsters van testen naar Aruba  gestuurd. In 17 van de 60 gevallen gaat het om de omikronvariant.  

“Het is opvallend dat van de 60 monsters van de testresultaten van Bonaire, het al in ruim een kwart van de gevallen om de omikronvariant gaat. Dit klopt ook wel met wat we over deze variant weten. Namelijk dat het zich heel snel en gemakkelijk verspreidt”, zegt Mercuur.

Bij het gros van de mensen op Bonaire die met de omikronvariant besmet zijn gaat het om personen die waarschijnlijk in het buitenland besmet zijn geraakt. Publieke Gezondheid denkt  dat de omikronvariant zich ook onder de inwoners van Bonaire verspreidt.  Op Bonaire zijn namelijk een paar inwoners met deze variant besmet geraakt, terwijl ze  niet kort geleden hebben gereisd. 

Daling

Volgens Mercuur leek de trend de afgelopen dagen dat het aantal besmettingen op het eiland dalend was. “Maar dat komt waarschijnlijk omdat maar weinig mensen zijn gaan testen”. 

Nu de kerstdagen achter de rug zijn, en veel mensen naar Bonaire zijn gekomen, verwacht Publieke Gezondheid het aantal besmettingen de komende dagen tot weken weer zal stijgen. Vooral nu we de omikronvariant op het eiland is vastgesteld verwacht de afdeling ook een aanzienlijke stijging in de aantallen.

Voorzichtig

“Het is belangrijk dat iedereen, ongevaccineerde en  gevaccineerde personen nu extra voorzichtig zijn. Burgers die volledig gevaccineerd zijn, en burgers die de boosterprik  hebben gehaald kunnen ook besmet raken met de variant. Een booster biedt een betere bescherming”, zegt Mercuur.

“We vragen ook iedereen zich aan de basisregels te houden. Hou 1, 5 meter afstand  en laat je testen als je klachten hebt. Was  je  handen regelmatig, hoest en nies in je elleboog,  schud geen handen.  Vermijd drukke plaatsen. Draag een mondkap bij drukke plekken. Of als je met veel mensen binnen zit. Zorg dat de ruimtes thuis en op kantoor goed worden gelucht”, aldus de arts. 

Mensen met klachten kunnen zoals altijd bellen met het gratis nummer 0800 0800 om een testafspraak te maken. Ook krijgen burgers het dringende verzoek zich bij een positieve test, te houden aan de regels die de afdeling Publieke Gezondheid geeft. Ook roept de afdelig burgers op, die nog niet zijn gevaccineerd, zich alsnog te laten vaccineren, dan wel zich op te geven voor de boosterprik.

Rocargo

Deel dit artikel