Nieuws van Bonaire

Buurtbewoners niet gerustgesteld na ondernomen actie tegen agressieve roedel honden

Buurtbewoners niet gerustgesteld na ondernomen actie tegen agressieve roedel honden
Volgens de buurtbewoners is er fundamenteel niets veranderd aan de situatie en kunnen de honden elk moment opnieuw toeslaan. Foto slechts ter illustratie

KRALENDIJK- Bewoners van de wijk Lagoen Hill zijn niet gerustgesteld na een ‘laatste waarschuwing’ die Gezaghebber Edison Rijna vorige week uitstuurde, naar aanleiding van een ernstig bijtincident vorige week. 

Tijdens dat incident werd een weerloze 86-jaar oude bewoner op zijn eigen erf aangevallen door diverse honden uit een groep van in totaal 11 pitbulls die de buren houden op hun erf. Het slachtoffer had diverse ernstige -en potentieel zelfs dodelijke- bijtwonden aan zijn onderbeen en moest in het ziekhuis aan zijn verwondingen worden geholpen. 

KPCN deed onderzoek naar het inciden en stuurde de bevindingen naar het Kabinet Gezaghebber. Die deed de zaak vervolgens af met een ‘ernstige waarschuwing’ aan de eigenaar van de honden. In de waarschuwing, waarvan de inhoud op hoofdlijnen is gedeeld met de lokale media, wordt gewezen op het feit dat de honden bij een ‘volgend incident’ kunnen worden afgemaakt. 

Niks veranderd

Aan de erfafscheiding is inmiddels niets veranderd en dezelfde hoeveelheid honden zit nog steeds op het erf. Buurtbewoners wijzen er op dat het incident zich elk moment kan herhalen. “Deze mensen voelen zich totaal onveilig in hun eigen huis”, aldus een buurtbewoonster die alles van dichtbij meemaakte.

Volgens betrokken bewoonster zijn ouders in de wijk ook doodsbang hun kinderen alleen over straat te laten lopen of op straat te laten spelen. “Straks grijpen die honden een kind, met fatale gevolgen. Je moet er toch niet aan denken?” 

Beoordeling

Inmiddels vinden diverse direct en indirect betrokkenen dat de zaak niet juist is afgehandeld. Zo zouden hondenexperts het gedrag van de dieren, waarover de eigenaren totaal geen controle lijken te hebben, nader moeten beoordelen om te bezien of deze in de huidige situatie op het erf kunnen worden gehouden, dan wel elders zouden moeten worden ondergebracht. 

Ook zouden er, volgens buurtbewoners, veel hardere eisen moeten worden gesteld aan het verbeteren van de erfafscheiding, zodat ontsnappen van de agressieve honden praktisch onmogelijk zou zijn. 

1200
Deel dit artikel