Nieuws van Bonaire

Tenenkrommend gestuntel met Bovenwinden-ferry roep nog meer vragen op 

Succesvolle ferry op de bovenwindse eilanden tussen Saba, Statia en Sint-Maarten
De MV Makana is al dagen uit de vaart, maar ook reserveschip Niki V kan nog niet worden ingezet.

ORANJESTAD/THE BOTTOM- Amper twee weken na de vertraagde start van de veerdienst tussen Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten, moeten de eilanden het al vijf dagen doen zonder de maritieme verbinding.

Op zondag werd het veerpont, dat normaal op de route wordt ingezet, uitgeschakeld door een technisch defect. Volgens de exploitant van de ferry maakte het weekend en een daaropvolgende feestdag op Anguilla het herstel van de MV Makana pas op dinsdag mogelijk. 

1200

Op woensdag werd aangekondigd dat een reserve-vaartuig, de Niki V, met ingang van donderdag zou worden ingezet op de route. Een eerdere inzet van de Niki V was niet mogelijk, omdat er volgens de reder net een jaarlijks inspectie plaatsvond aan het schip.

Een gezamenlijk persbericht, tegen woensdagmiddag uitgegeven door de Openbare Lichamen Sint-Eustatius en Saba bevestigde de hervatting van de veerdienst ingaande donderdag. “Public Service Obligation maakt stabiele uitvoering en goede service mogelijk”, aldus het juichende persbericht. 

Geannuleerd

De vreugde was echter van wel heel korte duur. Tegen het eind van de middag op woensdag stuurde de vertegenwoordiger van de Makana ferry op Saba, Saba C-Transportation, een bericht uit dat de veerdienst óók voor donderdag was geannuleerd. 

Een verklaring voor de annulering van donderdag is nog niet gegeven. De start van het project, dat onder meer door een 2 miljoen Euro kostende subsidie uit Den Haag mogelijk werd, is tot nog toe problematisch geweest. Eerder zouden rooster technische uitdagingen bij douane en de immigratiedienst debet zijn aan het feit dat de Ferry niet zoals oorspronkelijk gepland op 1 november van start ging, doch op 5 december. 

Of de gang van zaken, die tot nog toe op zijn minst rommelig overkomt, veel inwoners zal overtuigen snel een tripje met de MV Makana te boeken mag worden betwijfeld.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo