Nieuws van Bonaire

Eerste pech voor Makana Ferry terwijl vragen rijzen over geschiedenis van veerboot

Eerste pech voor Makana Ferry terwijl vragen rijzen over geschiedenis van veerboot
De Makana in St. Thomas, nadat een vermeende fout het schip in 2012 gedeeltelijk had doen zinken. Foto: BVI Beacon.

ORANJESTAD/THE BOTTOM- De Makana Ferry, die sinds 1 december jl. een veerdienst onderhoudt tussen de drie Bovenwindse eilanden, had zaterdagavond te kampen met de eerste pech en moest daardoor kort na het uitvaren terugkeren naar de haven.

Op Social Media circulerende op zondag informatie die zou wijzen op het feit dat een koppeling van de Makana het zou hebben begeven. Omdat het in het weekeinde niet mogelijk zou zijn de bewuste koppeling te vervangen, moest het normale schema van de Makana worden onderbroken.

Rond het middaguur op zondag plaatste de rederij een eerste bericht op haar Facebookpagina, met de vrij summiere mededeling dat er sprake was van ‘wat technische problemen’. Om twee uur in de middag volgde een wat uitgebreidere verklaring. “Eerder deelden we mee dat de Makana vandaag, 19 december 2021, technische problemen heeft ondervonden. Daardoor zijn vanochtend routes geschrapt. Houd er rekening mee dat nu ook de middagroutes komen te vervallen en de maandagroute moet worden aangepast”, aldus de website van de veerdienst

Geschiedenis

Op zondag werd door doorgaans welingelichte kringen aan ABC Online Media ook informatie toegestuurd waaruit blijkt dat de veerboot een wat ongelukkige voorgeschiedenis kent. De ferry ging tijdens een vorig leven bij Road Town Fast Feries op de Britse Maagdeneiland bijna ten onder, toen tijdens reparatiewerkzaamheden in een werf op het eiland St. Thomas fouten werden gemaakt. Hierdoor maakte het schip ernstig water en bleek het, op een haar na, gezonken.  

De plaatselijke krant BVI Beacon publiceerde het volledige verhaal in haar editie van 11 juli 2012 onder de kop “Veerboot geborgen na gedeeltelijk zinken”. 

Rocargo

Terwijl Road Town Fast Ferries zich indertijd haastte om te benadrukken dat er geen passagiers of bemanningsleden gewond waren geraakt bij het incident, verklaarde het management van het veerbedrijf dat er geen plannen waren om de veerboot weer in de vaart te nemen.

Reservecapaciteit

Ondertussen zijn er op St. Eustatius en Saba vragen te horen over het gebrek aan reservecapaciteit  bij de op Anguilla gevestigde rederij Blues & Blues. Velen vragen zich af of de verplichting tot het beschikbaar hebben van reservecapaciteit geen onderdeel uitmaakt van het contract dat door de overheden van St. Eustatius en Saba werd gesloten met de exploitant van de veerboot. 

Op met name Sint Eustatius menen velen dat de keuze voor exploitant Blues & Blues niet transparant is verlopen. Zo is nimmer complete inzage gegeven in de lijst van gunningscriteria voor de veerdienst, waarvoor de Rijksoverheid maar liefst 2 miljoen subsidie beschikbaar maakt. 

Vragen in de eilandsraad van St. Eustatius over de gevolgde procedure zijn maar gedeeltelijk door regeringscommissarissen Francis en Toet beantwoord. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo