Nieuws van Bonaire

Tweemaal PCR-test en zelftest voor alle reizigers uit Nederland en VS naar Bonaire

Nederlands vliegverbod voor landen die op Bonaire willen vliegen nog minimaal tot 15 december

Alle reizigers van 12 jaar en ouder uit Nederland en de VS moeten vanaf komende woensdag binnen achtenveertig uur voor vertrek naar Bonaire een PCR-test doen, bij aankomst een zelftest en na vijf dagen opnieuw een PCR-test. Bonaire scherpt de reisvoorwaarden naar het eiland aan om de komst van de omikron-variant te vertragen, zo melden de gezondheidsautoriteiten op het eiland.

Door de snelle  verspreiding van de  omikron-variant stelt Bonaire alle hoog risico landen aan zeer hoog risico landen gelijk. Dit geldt ook voor Nederland en de VS. Reizigers uit hoog of zeer hoog risicolanden zijn daarom vanaf woensdag verplicht om drie keer te testen: voor vertrek, bij aankomst en vijf dagen na aankomst. De zelftest bij aankomst is gratis, die op de vijfde dag daarna moet gedaan worden bij een commercieel testbedrijf en kost dus geld.

Wie op het vakantieverblijf op de dag van aankomst een positieve zelftest als resultaat heeft, moet in isolatie en bij de afdeling Publieke Gezondheid een afspraak maken om zich opnieuw te testen.

Ongevaccineerde reizigers uit hoog of zeer hoog risicolanden moeten verplicht vijf dagen in zelfquarantaine. Daarna moeten ze  op eigen kosten een PCR-test doen bij een commercieel testbedrijf. Een reiziger kan alleen uit quarantaine bij een negatief testresultaat.

Sneller

Het is volgens de afdeling Publieke Gezondheid duidelijk geworden dat de omikron-variant zich sneller verspreidt dan gedacht. Hoewel er nog geen mensen positief testen met deze variant onder de leden. Met het vertragende effect waarop gerekend wordt, hopen de gezondheidsautoriteiten dat zoveel mogelijk mensen de coronaprik en de boosterprik halen.

De omikron-variant verspreidt zich twee tot drie keer sneller dan de delta-variant. Het betekent dat de druk op het ziekenhuis en de rest van de zorg flink kan toenemen op het moment dat de nieuwe variant op Bonaire is.

De nieuwe testmaatregelen gelden niet voor de vijf andere koninkrijkseilanden in het Caribisch gebied, die kunnen zondertesten reizen naar Bonaire. Dat geldt ook voor reizigers uit Argentinië, Canada, Peru en Uruguay.


Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo