Nieuws van Bonaire

Havenmeester Flanegin ontkent logistieke problemen bij vrachtaanvoer

Havenmeester Flannegin ontkent logistieke problemen bij vrachtaanvoer
Havenmeester Günther Flannegin. Foto: Archief ABC Online Media

KRALENDIJK- Havenmeester Günter Flanegin ontkent dat drukte door cruiseschepen in de haven van Kralendijk, de oorzaak zou zijn van legen schappen in de supermarkten. 

In gesprek met Bonaire.nu zegt Flanegin dat de haven bij tijden behoorlijk druk is, maar dat met passen en meten en enige flexibiliteit, alle klanten goed kunnen worden bediend. “Vooral als het gaat om containertransport met de Don Andres gaat het op dit moment eigenlijk soepel”, zegt Flanegin. Na de opknapbeurt van de ‘midden pier’ kunnen de roll-on, roll-off schepen die het meest worden gebruikt voor inter-eilandelijk containertransport probleemloos worden afgehandeld. 

Zand en cement

De havenmeester wijst er ook op dat de cruiseschepen, die vooral gedurende de dag afmeren, nog niet eens de grootste uitdaging vormen. “Iedereen weet dat er op het eiland veel wordt gebouwd. Daar is veel zand en veel cement voor nodig. De pieren worden voor een belangrijk deel gebruikt voor die aanvoer”, let Flanegin uit. 

Flanegin zegt dat, op globaal niveau, veel uitdagingen spelen die eigenlijk weinig met Bonaire te maken hebben. “Er zijn twee rederijen die rechtstreeks naar Bonaire transporteren. Die rederijen kunnen momenteel beschikbare capaciteit inzetten op andere routes, waarbij ze een veelvoud verdienen vergeleken met wat ze op de route naar deze eilanden verdienen”. 

Doorwerken

De havenmeester zegt dat er sprake is van zeer goed contact met de agenten van de scheepslijnen, ook die goederen rechtstreeks uit Nederland aanvoeren. “Er is sprake van uitstekend overleg, en meestal weten we elkaar ook wel te vinden. Met wat flexibiliteit aan beide kanten en bijvoorbeeld bij tijden ’s avonds of ‘s nachts doorwerken lukt het allemaal prima”. Volgens Flanegin kan de supermarkt die klaagde over het probleem, ook haar container dit weekeinde nog tegemoet zien. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo