Nieuws van Bonaire

Voor het eerst weer twee grote cruiseschepen in haven Bonaire

Voor het eerst weer twee grote cruiseschepen in haven Bonaire
De cruiseschepen gezien vanaf de zeekant in Belnem. Foto ABC Online Media

KRALENDIJK- Op vrijdag meerden voor het eerst sinds lange tijd weer twee grote cruiseschepen af in de haven van Kralendijk. Hoewel het aanmeren van meerdere cruiseschepen per dag vóór de uitbraak van de Covid-pandemie een normaal gezicht was, is een bezoek van meer dan één cruiseschip in de afgelopen maanden niet voorgekomen. 

Gedeputeerde Hennyson Thielman zegt te werken aan een beleid waarbij er sprake is van een betere spreiding van de cruiseschepen over het jaar. “We zien liever dat er maar één cruiseschip per dag aanmeert, om congestie te voorkomen”, zei de gedeputeerde enkele maanden terug bij de presentatie van zijn Tourism Recovery Plan.

Toch waarschuwde Thielman toen ook al dat het op bepaalde dagen nog wel voor zou komen. “Cruise schepen bepalen hun vaarschema heel lang van tevoren en we kunnen niet vermijden dat er nu soms twee cruiseschepen zullen afmeren”. De gedeputeerde zei ook te willen voorkomen dat het Openbaar Lichaam te maken zou krijgen met schadeclaims voor het herroepen van eerdere toezeggingen. 

Omstreden

Het bezoek van de grote cruiseschepen en de sterke groei in aantal cruisepassagiers op het eiland, kan rekenen op een steeds groter verzet op het eiland. Veel mensen vinden het eiland daarmee te druk worden. Andere critici zijn bang voor milieuschade voor het eiland, zoals belasting van de fragiele koralen rond het eiland. 

Deel dit artikel