Nieuws van Bonaire

Makana veerdienst Bovenwinden nu toch voorzichtig van start 

Makana veerdienst Bovenwinden nu toch voorzichtig van start 
De Makana in de haven van Saba. Foto: Openbaar Lichaam Saba. 

THE BOTTOM/ORANJESTAD- De nieuwe Makana veerdienst voor de BES-eilanden gaat, naar het zich nu laat aanzien, per 28 november toch een voorzichtige start maken. 

De veerdienst, die wordt gesubsidieerd met 2 miljoen uit Den Haag, zal een verbinding gaan onderhouden tussen Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. In een later stadium wordt daar St. Kitts aan toegevoegd. 

De inhuldiging en de presentatie van de nieuwe dienst zal op zondag 28 november plaatsvinden op zowel St. Eustatius als op Saba. De feitelijke operatie gaat op 1 december van start met een voorlopig schema in verband met Saba Day. Vanaf 5 december zou het echte schema moeten ingaan. 

Reizen voor de ferryservice kunnen in eerste instantie via reisagenten worden geboekt. Later in december wordt het online boekingsplatform gelanceerd. 

Overeenkomst

De nieuwe veerdienst wordt uitgevoerd onder een publiek-private maritieme connectiviteitsovereenkomst. Het geld voor de veerdienst komt van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in Nederland.

De nieuwe service had eigenlijk op 1 november jl. van start moeten gaan. Verschillende diensten, waaronder de douane en de Kmar, waren echter nog niet klaar om de ferry en haar passagiers vanaf die datum al te bedienen. 

Kritisch

Hoewel Saba positief lijkt te staan tegenover de nieuwe veerdienst, is de eilandsraad van Sint-Eustatius nogal kritisch. Op veel vragen over de veerdienst, de voorwaarden waaronder het PSO-contract is aangegaan en de garanties voor de bestendigheid van de veerdienst zijn naar mening van het eilandelijke parlement nog steeds onvoldoende beantwoord. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo