Nieuws van Bonaire

Marineschip de Holland onderschept ruim 500 kilo drugs

Marineschip de Holland onderschept ruim 500 kilo drugs

WILLEMSTAD – Het marineschip de Holland heeft bij twee acties in totaal zo’n 535 kilo drugs onderschept in het Caribisch gebied. Het Nederlandse marineschip deed de onderscheppingen eind vorige maand, maar de vangst is pas vrijdag bekendgemaakt.

Bij beide acties werd de drugs onderschept door een zogenaamde go-fasttot stoppen te dwingen. Na detectie van de eerste go-fast lanceerde het marineschip haar twee snelle boten, de zogenaamde FRISC’s, die de drugsboot wisten te stoppen. Toen de smokkelaars de onderscheppingsboten in de gaten kregen, probeerden zij de pakketten met contrabande overboord te zetten. Een deel hiervan kon nog uit het water worden opgevist, de andere helft is in zee verloren gegaan.

Eenmaal langszij de drugsboot werd geen contrabande meer aan boord aangetroffen, maar zijn wel de drie verdachten (één Venezolaan en twee Dominicanen) aangehouden. In totaal is 265 kg onderschept. De verdachten en de contrabande zijn op een later moment overgedragen aan een Amerikaans kustwachtschip.

Herhaling van zetten

Een dag na deze vangst kwam Zr.Ms. Holland met de NH90 maritieme gevechtshelikopter een nieuwe go-fast op het spoor. Ook deze opvarenden van de go-fast begonnen met het overboord zetten van de goederen. Zr.Ms. Holland naderde de go-fast met haar beide FRISC’s, met aan boord een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers. Het team van de US Coast Guard hield de opvarenden van de go-fast aan. Aan boord werden negen pakketten met cocaïne aangetroffen, met een volume van ongeveer 270 kilogram. Ook deze verdachten en contrabande zijn op een later moment overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

De Zr.Ms. Holland is sinds mei actief in het Caribisch gebied en wordt onder meer ingezet tegen drugssmokkel en bij humanitaire hulpverlening. Ook diverse kustwachttaken in de regio zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens reddingsoperaties behoren tot het takenpakket.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo