Nieuws van Bonaire

Immigratiedienst en Douane kunnen Bovenwinden-ferry niet bedienen

Immigratiedienst en Douane kunnen Bovenwinden-ferry niet bedienen

THE BOTTOM- Het is te wijten aan onderbezetting bij de KMar en de Douane, dat de Makana veerdienst, die met een door het rijk toegekende subsidie van 2 miljoen euro tussen de Bovenwindse eilanden moet gaan varen, nog niet van start kan. 

Dat, althans, zegt gedeputeerde Bruce Zagers van het Openbaar Lichaam Saba. Volgens Zagers treft de Openbare Lichamen Saba en St. Eustatius geen enkele blaam als het gaat om het uitstel van de veerdienst, die op 1 november jl. van start had moeten gaan. Ook is het uitstel niet te wijten aan tekortkomingen bij de eigenaar van de veerboot; het op Anguilla gevestigde Blues & Blues.

Rocargo

“De KMar en Douane hebben aangegeven dat zij van 7 uur in de ochtend tot 7 uur in de avond werken. Volgens ons tentatieve schema vallen die tijden waarop de ferry vertrekt en aankomt, buiten die uren”, aldus Zagers. Hoewel de gedeputeerde bij de KMar, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking,  nog wel enige flexibiliteit bespeurde, was dat bij de Douane niet het geval. Beide diensten gaven aan niet voldoende mankracht te hebben om langere dagen te draaien. 

Onacceptabel

Zagers vindt de ontstane situatie onacceptabel. Het bestuurscollege van beide eilanden zal woensdag een brief uitsturen naar de regering in Den Haag, met een verzoek om interventie en een oplossing. Eilandsraadlid Hemmie van Xanten (WIPM) heeft geen goed woord over voor de vertraging. “Het verbaast me te horen dat twee entiteiten van de Rijksdienst Caribisch Nederland in staat zijn om in hun eentje de veerdienst stop te zetten. Schokkend dat Nederland dit toelaat. Belachelijk dat na een gedegen voorbereiding de veerdienst niet kan starten vanwege twee RCN afdelingen. Als je op een eiland woont, moet je een beetje flexibel zijn”, vindt het raadslid. 

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo