Nieuws van Bonaire

Mangrove Maniacs proberen unieke natuur in Lac te redden

Het jongste lid van de Mangrove Maniacs helpt graag mee aan natuurbehoud.

KRALENDIJK – Langs de randen van Lac Bai zijn de Mangrove Maniacs bomen aan het planten om de kostbare natuur van Bonaire te redden. Het herbebossen in dit gebied is van levensbelang om erosie te voorkomen die de mangroves bedreigt.

Biologe Sabine Engel leidt het groene project aan de Kaminda Lac: “We mogen dit stuk grond van zo’n 7 hectare van het Openbaar Lichaam gebruiken en planten hier honderden boompjes. Buttonwood zetten we hier neer, een boom geassocieerd met mangrove, opgekweekt door Tera Barra. Door hier te planten willen we de erosie en het afsterven van het mangrovebos in Lac tegengaan. Vroeger stonden er veel meer bomen, maar die zijn door de jaren heen verdwenen. Deze zeldzame natuur kunnen we niet verliezen.”

Rocargo
Een klein deel van de honderden boompjes die worden gepland in Lac.

Op de warme zondagochtend zijn de maniacs vroeg opgestaan om bij te dragen aan het project. “Eerst hebben we hier het gebied omheind om de geiten en ezels buiten te houden. Jonge plantjes zijn natuurlijk kansloos tegenover de grazers”, vertelt de biologe over de voortgang. “Daarna konden we beginnen met het planten en hebben we hulp van zo’n 20 enthousiaste vrijwilligers.”

Vrijwilligers rijden af en aan met schoon water en vruchtbare grond om de nieuwe natuur een goede start te geven. Met meegebrachte scheppen planten ze als een ingespeeld team in hoog tempo alle jonge bomen. Er is werk aan de winkel.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we dit gebied herbebossen”, benadrukt Sabine, “de mangroves rond Lac sterven af door de sedimenten, afzettingen van bijvoorbeeld grond, die door water en wind Lac instromen. Als we hier geen boompjes planten, treedt erosie en verzilting van de bodem op. Het wordt dan veel te zout voor de mangroves en alles slibt dicht. Bonaire raakt dan unieke natuur kwijt.”

Vrijwilligers van de Mangrove Maniacs aan het werk.

Ook de buren van het aangrenzende perceel zijn aanwezig. Zij ondersteunen het herbebossen actief. Zelf hebben ze namelijk op hun eigen stuk grond van 33 hectare de afgelopen jaren ook al honderden bomen geplant. Die planten zijn inmiddels uitgegroeid tot kleine bomen. Door de geiten en ezels ook daar buiten te houden slagen de zaden er op hun landgoed in om te ontkiemen en te overleven.

Sabine kijkt vooruit: “De komende tijd hebben de boompjes intensieve verzorging nodig; we geven ze dan geregeld water en controleren de groei. Dankzij onze vrijwilligers houden we het nu nog vol, maar we hebben ook extra ondersteuning nodig vanuit de overheid of sponsors. We zullen bijvoorbeeld een dam moeten aanleggen om te voorkomen dat bij regen het water met de aarde Lac instroomt. Maar gelukkig hebben we nu dit terrein toegewezen gekregen. We moeten alleen nog heel veel doen.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo