Nieuws van Bonaire

Onderzoekers Universiteit Wageningen brengen Bonaire van bovenaf in kaart

Henk Kramer links en Sander Mucher rechts op de foto met de gps-apparatuur.

KRALENDIJK – Het Openbaar Lichaam Bonaire, het kadaster en Wageningen Universiteit werken samen om Bonaire vanuit de lucht in kaart te brengen. Dankzij het werk kunnen straks ontwikkelingen op het eiland op de luchtfoto’s gezien worden.

Onderzoekers Henk Kramer en Sander Mucher van Wageningen Universiteit and Research zijn op Bonaire om over het gehele eiland metingen te verrichten. Zij krijgen tijdens het project meestal ook hulp van STINAPA en Dutch Caribbean Nature Alliance.

Sander Mucher legt de werkzaamheden uit: “Met behulp van gps-apparatuur kunnen we nauwkeurig de coördinaten bepalen. We zetten een hoogtemodel op, een model waarmee vanuit de lucht de situatie in kaart wordt gebracht. Onze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan coördinaten van luchtfoto’s zodat Bonaire vanuit de lucht gedetailleerd te zien is.” 

In samenwerking met het kadaster en het OLB worden oude luchtfoto’s dankzij de metingen weer bruikbaar. De onderzoekers gebruiken beelden uit de jaren 60, 70 en 90 om veranderingen tussen de jaren te tonen.

Mucher gaat verder: “De foto’s worden in jaarlagen over de kaart van Bonaire gelegd. De veranderingen op het eiland, bijvoorbeeld in de woningbouw, natuur en het koraal, kunnen zo per periode vanuit de lucht bekeken worden.”

“Op die manier kunnen we van bovenaf alles in de gaten houden, de oude beelden zijn een referentie van hoe de situatie er vroeger uit zag. We kunnen nu al zeggen dat Bonaire door de jaren heen flink veranderd is. Erosie van koraal bij Lac is bijvoorbeeld duidelijk te zien. Het model komt ook goed van pas om de effecten van de zeespiegelstijging in de gaten te houden.”

De onderzoekers voeren hun metingen momenteel uit om alle gegevens na te trekken. Het hoogtemodel is straks kloppend tot op de meter, waardevolle informatie bij het maken van beleid en handhaving. Na afloop van het project zijn de resultaten voor iedereen toegankelijk op www.dcbd.nl.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo