Nieuws van Bonaire

Minister Van Engelshoven bezoekt Fraterhuis en onderzoekt plannen renovatie

Minister Van Engelshoven bezoekt Fraterhuis en onderzoekt plannen renovatie
Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

KRALENDIJK – Stichting Cocari II heeft de minister en delegatie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bijgepraat over de plannen met het Fraterhuis. De stichting zou in het huis het liefst de openbare bibliotheek vestigen in combinatie met het archief van FuHiKuBo van Boì Antoin en Archeologisch Onderzoek Bonaire.

De minister van OCW was onder de indruk van het sfeervolle en centraal gelegen pand. Van Engelshoven luisterde met belangstelling naar de mogelijkheden en uitdagingen om het gebouw te restaureren en geschikt te maken voor maatschappelijke functies. De bewindsvrouw hield nog een slag om de arm: “We moeten eerst nog het nodige onderzoek doen naar de eisen waaraan de huisvesting van de bibliotheek moet voldoen.”

Minister Van Engelshoven bezoekt Fraterhuis en onderzoekt plannen renovatie
Het Fraterhuis in vroegere tijden.

Het nieuwe complex moet een cultureel community center worden met ruimte voor diverse dienstverleningen; een centrum voor cultuur en debat en muziek. In het gerenoveerde Fraterhuis kunnen mensen in de toekomst elkaar ontmoeten en helpen. Hier kunnen bezoekers informatie en historisch en cultureel bronmateriaal over Bonaire vinden. Het complex wordt een rustige plek voor de gemeenschap om te studeren of bijscholing via internet te volgen.

Van Engelshoven voegde na afloop van het bezoek daad bij het woord en zegde toe dat haar ministerie Bonaire gaat helpen bij het verbeteren van de bibliotheek. Gedeputeerde Den Heyer en minister Van Engelshoven ondertekenden daartoe vandaag een overeenkomst. Het Ministerie van OCW zal deskundigen leveren en de Koninklijke Bibliotheek zal het OLB terzijde staan met adviezen en onderzoek.

Deel dit artikel