Nieuws van Bonaire

Toename aantal besmettingen Bonaire niet onverwacht

Toename aantal besmettingen Bonaire niet onverwacht
Drukte bij de teststraat | Foto ©ABC Online Media

KRALENDIJK – De toename van het aantal besmettingen deze week op Bonaire was te verwachten. Dat zegt de afdeling Publieke Gezondheid in reactie op het nieuws dat de Britse variant aanwezig is op het eiland. “De mensen die nu zijn getest waren al besmet vóórdat Bonaire naar risiconiveau 5 is gegaan”.

Uit onderzoek is gebleken dat het virus zich snel kon verspreiden omdat  een groep mensen in een horecazaak de avond dansend en zingend doorbracht, aldus de afdeling Publieke Gezondheid.

“Veel gevallen van de huidige besmettingen en groepen van besmettingen, clusters, hebben te maken met deze zang- en danspartij.  De daar besmette mensen hebben het virus vervolgens doorgegeven aan vooral huisgenoten en collega’s.”

De verwachting is dat in de loop van volgende week het effect van de van de aangescherpte maatregelen te zien is. “Als iedereen zich aan de maatregelen houdt hopen we dan een daling te zien.”  

Zorgen

Volgens de gezondheidsautoriteiten maken inwoners van Bonaire zich zorgen om het aantal actieve gevallen van COVID-19 op het eiland. Sommigen zien een lockdown als de oplossing voor de toename in het aantal besmettingen.

Dokter Marian Luinstra-Passchier van de afdeling Publieke Gezondheid legt uit wat de afwegingen zijn om het meest passende risiconiveau te bepalen.

“We kijken naar het aantal besmettingen en de vraag hoe groot de druk op de zorg daardoor is. We kijken ook naar het aantal gevallen met onbekende bron van besmetting,  en het aantal clusters, groepen van besmettingen. Door deze zaken goed af te wegen kun je adviseren om  naar een volgend risiconiveau te gaan. De maatregelen die we adviseren moeten kloppen met de situatie van het moment.”

Volgens Luinstra is daarom vorige week bij het stijgen van het aantal besmettingen geadviseerd om van risiconiveau 3 direct naar niveau 5 te gaan. “We hopen het effect daarvan in de loop van volgende week te zien.”  

Rust bewaren

Gezaghebber Edison Rijna heeft de bevolking opgeroepen om de rust te bewaren en niet achter fake news aan te gaan. De oproep is gedaan nadat gisteren een spraakbericht de ronde deed dat Bonaire in lockdown zou gaan.

“Dat is zeker niet het geval”, laat Rijna weten. “Als er echt groot nieuws is, dan ben ik de eerste om dat met de bevolking te delen. Betrouwbare informatie en berichten over maatregelen worden vanuit de afdeling Communicatie en Protocol met de bevolking en pers gedeeld.”  

De politie zegt dat uit controles blijkt dat niet iedereen zich aan de nieuwe regels houdt. Bij snacks en restaurants mogen mensen alleen maaltijden afhalen. Het is niet toegestaan om tijdens het wachten op de maaltijd met andere mensen te borrelen. Na het sporten moet iedereen meteen naar huis. Alleen de zogeheten essentiële winkels mogen open zijn. Aan het strand mogen mensen niet in grote groepen bij elkaar komen.

“Mensen met gezondheidsklachten moeten thuis blijven en zich aanmelden voor een coronatest. En als iedereen leeft alsof hij besmettelijk is en andere mensen uit de weg gaat krijgen we het virus samen onder controle”, zegt Luinstra-Passchier 


Deel dit artikel