Nieuws van Bonaire

Meer rechten voor zwangere werkneemster

KRALENDIJK – In Caribisch Nederland hebben alle werkneemsters bij zwangerschap 16 weken recht op verlof. Het salaris moet gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof volledig worden doorbetaald door de werkgever.

Op hun beurt kunnen werkgevers dit geld vergoed krijgen via de loondervingsuitkering van de SZW-unit van RCN. Aan het begin van 2021 is de Arbeidswet 2000 BES uitgebreid met beschermingsmaatregelen voor zwangere en pas bevallen werkneemsters.

Zo dient de werkgever het werk zo te organiseren dat de zwangere werkneemster ’s nachts (tussen 00.00 uur en 06.00 uur) niet werkt.  


Ook heeft de werkneemster gedurende de eerste negen maanden na haar bevalling recht op kolf- en voedverlof onder haar werktijd. De werkneemster moet haar werkgever vooraf informeren als zij hier gebruik van zal maken. Zij heeft hier ten hoogste een vierde van haar dagelijkse werkuren recht op. Indien de werkneemster bijvoorbeeld 8 uren werkt per dag, dan heeft zij recht op maximaal 2 uren aan (doorbetaald) voed- of kolfverlof. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo