Nieuws van Bonaire

Verstrekken van leningen/kredieten zonder vergunning is strafbaar

Kralendijk – Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) heeft een onderzoek opgestart naar het illegaal verstrekken van leningen/kredieten. Dit na informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (KPCN).  Er zou sprake zijn van op grote schaal en zonder vergunning geld uitlenen tegen zeer hoge rentes, zogenaamde woekerrentes.  

In dit onderzoek zijn o.a. meerdere getuigen gehoord en heeft er in januari jl. een doorzoeking plaatsgevonden in een woning/bedrijf aan de Kaminda Djabou. Uit het onderzoek bleek dat er inderdaad op grote schaal leningen/kredieten werden verstrekt tegen een rentepercentage van 10 tot 20 % per maand (dat is feitelijk 214% tot 792% per jaar). 

Er is een proces-verbaal opgemaakt tegen een 39-jarige en een 65-jarige man, beiden van Dominicaanse afkomst. De zaak wordt binnenkort behandeld door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. 

Het kunnen verstrekken van leningen/kredieten is gebonden aan diverse regels die zijn vastgelegd in de Wet financiële markten BES. Hierin is onder andere geregeld dat er een vergunning noodzakelijk is, er geen onverantwoord krediet mag worden verstrekt en er een maximaal rentepercentage mag worden gevraagd (max. 22% per jaar).                       

De regels zijn in het leven geroepen om de consument te beschermen, ondanks dat het gebruikelijk is binnen sommige culturen om leningen of een krediet elders te verkrijgen. Het opzettelijk niet voldoen aan de regels die worden gesteld in de Wet financiële markten BES is strafbaar. Het opzettelijk verstrekken van leningen/kredieten zonder vergunning wordt gestraft met een max. gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van USD 56.000,-

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) oefenen samen het toezicht uit op financiële ondernemingen in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Voor meer informatie bezoek de website van de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank: www.afm.nl of www.dnb.nl 


Lees ook:

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo