Nieuws van Bonaire

Proef op Texel helpt Bonaire bij lokaal telen van gewassen

Proef op Texel helpt Bonaire bij lokaal telen van gewassen

Kralendijk – Op Texel is een onderzoek gestart naar gewassen die geschikt zijn om onder Bonairiaanse omstandigheden te worden verbouwd. De Salt Farm Foundation heeft een testfaciliteit op het Waddeneiland in gebruik genomen. Deze bestaat onder meer uit een tunnelkas waarin de warmte van Bonaire wordt gesimuleerd. Om de werkelijke situatie zo goed mogelijk te benaderen wordt tevens gewerkt met brak water.

Een welkom initiatief, vindt het Bestuurscollege. ,,Het was al onze ambitie lokale landbouw te bevorderen omdat het veel duurzamer en gezonder is en ons minder afhankelijk maakt van buitenlandse leveranciers. De coronacrisis bevestigt de noodzaak versproducten zo veel mogelijk lokaal te produceren. Dat brengt bovendien nieuwe werkgelegenheid met zich mee en draagt bij aan de gewenste diversificatie van onze economie”.

Een werkbezoek aan de testfaciliteit op Texel zit er voorlopig niet in. Daarom hebben de gedeputeerden James Kroon en Elvis Tjin Asjoe samen met Maurice Adriaens (Projectleider Reorganisatie LVV) via een videocall met de oprichter van de Salt Farm Foundation, Marc van Rijsselberghe, gesproken. In februari was hij op Bonaire waar hij een presentatie heeft gegeven aan enkele tientallen kunukero’s die deelnemen aan een proef met dezelfde zaden als nu op Texel worden getest. In het najaar moet duidelijk zijn welke mogelijkheden er zijn voor het telen van gewassen op Bonaire die zouttolerant zijn.

De Salt Farm Foundation is een idealistische stichting die is opgericht om kennis te delen met kleinschalige boeren, vooral in gebieden waar voedselschaarste heerst, bij te dragen aan armoedebestrijding en oplossingen te ontwikkelen voor de effecten van de klimaatverandering. De organisatie is ook onderzoek begonnen naar het kweken van zeewier als grondstof voor mest zodat boeren op Bonaire deze niet meer – tegen hoge kosten – hoeven te importeren.

De Salt Farm Foundation heeft Bonaire in 2015 voor het eerst bezocht. Dat gebeurde op verzoek van toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De interesse van de stichting voor Bonaire kan op de steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid rekenen. De ontwikkeling en verdere professionalisering van landbouw, veeteelt en visserij is een van de prioriteiten in het Bestuursakkoord 2018-2022 dat met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gesloten.

Nadat Bonaire eerder al geconfronteerd werd met de vervelende gevolgen van de sluiting van de grens door Venezuela voor de aanvoer van groenten en fruit zet de huidige coronacrisis  het Bestuurscollege aan nog meer vaart te maken door wat eerste levensbehoeften betreft meer zelfvoorzienend worden.


Lees ook:

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo