Nieuws van Bonaire

Koken met Corjan: Champignons in bierbeslag met mojo picon

Chefkok Corjan Hoogerheide van het restaurant ‘LEKKER THUIS’ op het Red Palm Village Resort, is beroemd door zijn culinaire prestaties in verschillende toprestaurants maar ook door zijn optreden als regionale TV kok en zijn kookboek ‘De helft is liefde’. Ook op Bonaire is Corjan op TV te zien geweest in het programma Brunch & Babbels dat op zondagen werd opgenomen vanuit het restaurant van het resort. Corjan zal regelmatig recepten delen op Bonaire.nu

Koken met Corjan: Champignons in bierbeslag met mojo picon

Champignons in bierbeslag met mojo picon

Met dit gerecht kun je alle kanten op! Serveer de gefrituurde champignons als voorgerecht of als garnituur naast het hoofdgerecht. Het gerecht is prima te combineren met zowel vis als vlees. Maar ook als borrelhapje of tapasgerecht zijn deze champignons een succes.

Corjan haalt voor dit gerecht zijn inspiratie uit diverse werelddelen. De dukkah kruidenmix, die je zelf bereidt, is een authentieke Egyptische kruidenmix. En de overgebleven dukkah tover je, na de toevoeging van een scheutje olijfolie, om tot een heerlijk dipsaus voor brood en/of groente.

Koken met Corjan: Champignons in bierbeslag met mojo picon
Zelfgemaakte dukkah kruidenmix

Mojo picon (pikante mojo) daarentegen vindt zijn oorsprong op de Canarische Eilanden. Deze pittige saus is in Nederland te koop bij Spaanse delicatessenwinkels, maar Corjan leert je hem zelf te maken. Door gebruik te maken van Bonaire Blond in het bierbeslag, wordt er ook nog en Caribisch tintje aan dit gerecht toegevoegd.

Wie verras jij met dit klassieke gerecht met bijzondere twist?

Ingrediënten

150 gram champignons (of andere paddestoelen)
50 gram olie
1 teen knoflook
1 eetlepel dukkah (kruidenmix)

Voor de dukkah kruidenmix:

1/2 eetlepel zeezout
1/4 eetlepel grofgemalen zwarte peper
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel anijszaad
3 eetlepels hazelnoten
1 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel sesamzaad
1/4 eetlepel gedroogde munt

Voor de mojo picon saus:

100 gram gegrilde rode paprika
2 tenen knoflook
1/2 theelepel gemalen komijn
mespunt paprikapoeder
1 takje peterselie
100 milliliter olijfolie
scheutje rode wijnazijn
1 sneetje witbrood
peper en zout

Voor het bierbeslag:

100 gram zelfrijzend bakmeel
110 gram (Bonaire Blond) bier
1 eidooier
1 eiwit
peper en zout

Benodigdheden:

Vijzel
Blender
Garde
Frituurpan

Recept

Begin met het maken van de dukkah kruidenmix. Hiervoor rooster je de specerijen even in een hete koekenpan zonder olie. Laat het daarna afkoelen en stamp de mix fijn met behulp van de vijzel. Rooster vervolgens de sesamzaadjes tot ze mooi bruin zijn. Hak intussen de hazelnoten in grove stukken en rooster deze ook even mee. Meng alle ingrediënten en je hebt je eigen dukkah kruidenmix.

Koken met Corjan: Champignons in bierbeslag met mojo picon
Mix de ingrediënten tot een gladde mojo picon saus

Vervolgens doe je alle ingrediënten voor de mojo picon saus in de blender. Mix tot er een gladde saus ontstaat.

Snijd de champignons als ze groot zijn door de helft. Marineer ze in de olie, knoflook en de dukkah.

Vervolgens maak je het bierbeslag. Roer de eidooier en het bier door de bloem tot een glad beslag. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Klop het eiwit op met de garde tot een stevig schuim en spatel dit door het bierbeslag.

Bierbeslag met Bonaire Blond

Verwarm de olie in de frituurpan tot 180 graden.

Haal de gemarineerde champignons door het bierbeslag en frituur ze rondom mooi bruin. Serveer ze met de mojo picon saus en strooi er wat gefrituurde peterselie en dukkah kruidenmix overheen.

Het eindresultaat

Eet smakelijk


Lees ook:

Deel dit artikel