Nieuws van Bonaire

Gevolgen van Covid-19 op Cybercrime binnen Caribisch Nederland

Gevolgen van Covid-19 op Cybercrime binnen Caribisch Nederland

Kralendijk – Naast criminaliteit in de fysieke vorm houdt het Korps Politie Caribisch Nederland zich ook bezig met diverse cybercrime aangiften en ontwikkelingen. Ook tijdens deze moeilijke tijden waarbij Covid-19 een hele grote rol speelt, blijft KPCN dit aspect in de gaten houden. 

Gezien wereldwijd een grote groei heeft plaatsgevonden in het aantal mensen dat thuis werkt en mensen veel meer gebruik maken van computers en het internet is het dataverkeer wereldwijd explosief toegenomen. Criminelen maken hier op diverse manieren gebruik van.

Wereldwijd, maar ook binnen Caribisch Nederland hebben wij onder andere te maken met de volgende methodes van cybercrime:

Oplichting door middel van phishingmails. 

Mensen ontvangen email berichten die afkomstig lijken te zijn van authentieke bedrijven/instellingen zoals van banken, de overheid, belastingdienst, etc. Vaak wordt er ingespeeld op de emotie/veiligheid van de klanten en wordt er gevraagd om een handeling uit te voeren door op een hyperlink te klikken, waarna men op een valse webpagina uitkomt. Na het inloggen hierop heeft de crimineel de inloggegevens overgenomen en kan daar misbruik van maken.

Ransomware: het openen van een bijlage van een emailbericht, waarna de computer wordt overgenomen voor ransomware. Pas na het betalen van een bepaald bedrag van de ransomware, vaak in cryptovaluta, kan de computer weer geopend worden

Malware: het opzettelijk verspreiden van malware via emailberichten of websites. Middels malware kan er op de computer van slachtoffers worden meegekeken en wachtwoorden worden achterhaald. Hiermee kan er misbruik worden gemaakt van accounts van de persoon.

Fake-news: diverse sociale mediaberichten, nieuwsberichten en websites worden verspreid om onrust te veroorzaken over de actuele situaties op de wereld. Vaak zitten er politieke doeleinden achter, maar soms zijn de motieven ook economisch of crimineel.

In het kader van de COVID19 crisis is het van belang dat mensen enkel gebruik maken van authentieke bronnen en websites en dat men niet klikt op email berichten waarvan de herkomst niet duidelijk is.

Instellingen van de overheid en banken zullen nooit om inloggegevens vragen van klanten, zeker niet via email. Er worden ook via Facebook en Whatsapp diverse methoden gebruikt om mensen op te lichten of gegevens van de gebruiker te bemachtigen.

MELD CYBERCRIME bij de politie!

Het melden van Cybercrime gebeurt nog niet vaak genoeg. Elke melding helpt bij het onderzoek naar de bron en de bewustwording van Cybercrime. Heeft u een rare mail ontvangen en denkt u dat het Cybercrime kan bevatten stuur de mail dan door naar politie@politiecn.com samen met uw naam en telefoonnummer zodat de afdeling opsporing hiermee aan de slag kan gaan.

Lees ook:

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo