Bonaire

Klanten verbijsterd over zó veel gestuntel: MCB schrijft hypotheken voor 2e keer in 6 dagen foutief af

Het buiten wachten, soms in de volle zon, wordt door de klanten niet echt op prijs gesteld. Foto: ABC Online Media.

Kralendijk- Klanten van de Maduro & Curielsbank op Bonaire zijn verbijsterd over het gestuntel van de bank; de grootste op het eiland.

Ondanks een toegezegd moratorium van drie maanden op de aflossingen van hypotheken, schreef de bank op 29 april, net vóór een lang weekend de hypotheekaflossing voor de maand april toch af. Veel klanten werden hier totaal door overvallen. Klanten die geld wilden opnemen of een betaling met de pinpas wilden doen, begrepen niet waarom er opeens geen geld meer op de lopende rekening stond.

Wat veel mensen pikeerde was dat de bank niet pro-actief heeft gecommuniceerd over haar fout. Pas nadat onder meer Bonaire.nu op haar site melding maakte van de fout, publiceerde de bank een overhaast berichtje op haar Facebookpagina’s, waar de klant niet veel wijzer van werd.

Op zaterdag 3 mei kregen de klanten de foutieve afschrijving terug op hun rekening, waarmee het leed beperkt leek tot schrik en in de meeste gevallen irritatie.

Tweede foutieve afschrijving

Bonaire.nu werd vanochtend door diverse klanten van de bank benaderd met de melding dat de hypotheekbetalingen gisteren in de loop van de dag voor een tweede maal ten onrechte van de rekening waren afgeschreven. Ook nu informeerde de bank haar klanten niet uit eigen beweging over de gemaakte fout.

Klanten die gisteren een boze mail stuurden naar de bank kregen wel een verontschuldiging. De bank kon echter nog niet aangeven wat de onterechte afschrijving nou had veroorzaakt. “Wij hebben contact opgenomen met de betreffende afdeling om uit te zoeken wat er fout is gegaan”, aldus Unaika Riviera, Sales & Service officer van de MCB Bonaire.

De verwachting is dat de tweede onterechte afschrijving in de loop van vandaag weer wordt teruggestort op de rekeningen.

Wachten in de zon

De onterechte afschrijvingen zijn niet de enige irritaties als het gaat om de MCB. Op sociale media circuleerden gisteren foto’s van lange rijen bij de bank. Hoewel de bank een tent heeft neergezet voor mensen die buiten moeten wachten, waren de rijen zo lang dat de meeste mensen in de volle zon op hun beurt moesten wachten.

Rocargo

De MCB gooide, bij de afkondiging van de noodmaatregelen op Bonaire, haar Hato-branch dicht en beperkte de openingstijden van het kantoor in Playa tot 4 uur per dag. De bank verklaarde dit door te wijzen op het feit dat veel werknemers afhankelijk zijn van de kinderopvang, die nu niet beschikbaar was. Hierdoor zou de bank minder werknemers kunnen inzetten en daardoor geen twee kantoren kunnen bemensen.

In tegenstelling tot de situatie op Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn op Bonaire aan de banken door de overheid echter in het geheel geen beperkingen opgelegd. De beperkte opening en de sluiting van het tweede filiaal zijn dan ook geheel terug te voeren op keuzes van de MCB zelf, die overigens voor 90% van haar serviceverlening afhankelijk is van het hoofdkantoor op Curaçao.

De lakse reactie van de bank, die normaal erg gevoelig is voor haar publieke imago, wekt bij velen verbazing.

Lees ook:

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo