Nieuws van Bonaire

Maritieme groet met drie schoten

Kralendijk – Het Marineschip Zr. MS. Zeeland is afgelopen zaterdag 18 april aangekomen in Bonairiaanse wateren, als onderdeel van de militaire bijstand in het Caribisch gebied.

In verband met het coronavirus kwam de bemanning dit keer niet aan land. Daarom brachten zij ter hoogte van de Noordpier een maritieme groet, door middel van het lossen van drie schoten. De gezaghebber heeft het schip vanaf de pier gesalueerd, als dank voor de geboden steun.

Sinds april 2019 is de Koninklijke Marine een pilot begonnen waarbij het stationsschip Zr.Ms. Groningen voor twee jaar in het Caribisch gebied zou blijven. Echter, de Groningen is terug naar Nederland voor een korte periode van onderhoud. Deze terugkomst was niet gepland.

De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is een direct gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. Deze vliegbeperkingen zorgen er voor dat de bemanning van de Zeeland, die naar Curaçao zou vliegen om daar de bemanning van de Groningen over te nemen, nu varend naar het Caribisch gebied is gekomen.

Operaties

Naast maritieme presentie en het bieden van noodhulp, zijn het uitvoeren van counterdrugsoperaties en ondersteunen van de Kustwacht CARIB belangrijke taken van het stationsschip. Gedurende het coronavirus heeft het stationsschip vooral de laatstgenoemde taak (ondersteunen van Kustwacht CARIB) uitgevoerd.

Naast het stationsschip ondersteunt Defensie in het Caribisch gebied de Kustwacht onder andere met militairen van de landmacht en het Korps Mariniers en met de Arubaanse en Curaçaose militie, zowel op land als op het water. Mariniers van het Detachement op Sint Maarten ondersteunen daar de lokale autoriteiten bij het handhaven van de door de overheid afgekondigde maatregelen.

Karel Doorman

Een week geleden is het joint support ship van de Koninklijke Marine, Zr.Ms. Karel Doorman, vertrokken uit Nederland. Defensie stuurt het marineschip om de lokale autoriteiten van de (ei)landen te ondersteunen bij de bestrijding van de coronacrisis als de situatie daar om vraagt. Het ondersteunings- en bevoorradingsschip wordt initieel ingezet voor 3 maanden.

Deel dit artikel