Nieuws van Bonaire

Binnenkort 15 beademingsplekken op Bonaire

Volgens Zorgcoördinator Danny Rojer heeft Bonaire begin mei de capaciteit om 15 patiëntenten te kunnen beademen. Foto ABC Online Media

Kralendijk- Begin mei moet Bonaire kunnen rekenen op een totaal van 15 beademingsplekken. Dat zegt zorgcoördinator Danny Rojer in gesprek met Bonaire.nu.

Volgens Rojer beschikt het eiland, sinds deze week al over 9 plekken waar patiënten met Covid-19 zouden kunnen worden beademd. Met de aankomst en installatie van 6 mobiele ‘container’ Intensive Care Units (ICU) komt het totale aantal plekken waar mensen kunnen worden beademd uit op 15.

Ervaringscijfers

Het aantal plekken waar Bonaire over moet kunnen beschikken is berekend door het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij het vaststellen van het aantal plekken is rekening gehouden met het aantal burgers op het eiland en de ervaringscijfers van hoeveel patiënten die lijden aan het Coronavirus uiteindelijk beademing nodig hebben.

Overigens is het aantal apparaten of het aantal ICU plekken niet de enige uitdaging. “We hebben ook personeel nodig dat deze plekken kan bedienen” zegt Rojer. Er wordt volgens Rojer dan ook nog gewerkt aan het invliegen van de benodigde verplegers. Waar die vandaan komen staat overigens nog niet vast. “Dat kan uit Nederland zijn, maar er zou ook voor worden gekozen om een professioneel bedrijf in te huren, zoals waar recent ook op Sint Maarten voor is gekozen”. Rojer zegt dat zodra duidelijk is waar de mensen vandaag gaan komen, wordt bekeken of ze al voor vertrek in quarantaine kunnen.

Bovenwinden

Bij het aantal beademingsplekken is nog geen rekening gehouden met eventuele patiënten die uit Sint Eustatius of Saba zouden kunnen worden overgevlogen. “Het zal voor ons dadelijk wel relatief makkelijk zijn verder op te schalen”, zegt Rojer daarover. Als blijkt dat Bonaire ook patiënten uit St. Eustatius of Saba zou moeten opvangen, dan kan het aantal units vrij snel worden uitgebreid. Of die situatie zich voor zal gaan doen staat vooralsnog niet vast.

Deel dit artikel