Nieuws van Bonaire

Vanaf vandaag moeten autoruiten 35% licht doorlaten

Kralendijk – De voorruit en de zijruiten aan de voorzijde van motorvoertuigen moeten per 1 maart  voldoen aan een lichtdoorlaatbaarheidsnorm van 35%.

De Eilandsraad heeft op 27 februari ingestemd met deze wijziging van artikel 85, lid 1 onder c, 4e punt van de Wegenverkeersverordening Bonaire 2019. Voorgesteld was om de sinds 1 augustus 2019 geldende norm van 70% terug te brengen naar 55%. Maar de Eilandsraad koos er uiteindelijk voor om de norm nog verder terug te brengen, naar 35%.

Dit betekent dat de politie vanaf 1 maart 2020 zou moeten handhaven op die 35%. De politie maakte eerder bekend dat automobilisten de hele maand maart de tijd krijgen om er voor te zorgen dat de autoruiten aan de norm voldoen.

Eerder heeft de driehoek vijf  prioriteiten vastgesteld. Naast het tegengaan van het rijden met alcohol op, de verplichting om de gordels te dragen, de helmplicht voor bestuurders van scooters, motoren en quads, het verbod om tijdens het rijden een mobiel in de hand te houden en de verplichting om kinderen tot 4 jaar in een kinderzitje te vervoeren.

De gezaghebber heeft aan de politie gevraagd om na te gaan welke consequenties de 35% norm gaat hebben voor de handhaving door de politie van de gordelplicht, het handsfree bellen en het gebruik van kinderzitjes. De politie zal hierover zo snel mogelijk duidelijkheid geven.

Deel dit artikel