Bonaire

Minister Van Veldhoven stuurt Tweede Kamer antwoorden op vragen over de Kadasterwet BES

Vandaag heeft minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) vragen van de Tweede Kamer beantwoord over de Kadasterwet BES. De wet regelt het onderbrengen van de kadasters in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) bij Kadaster Nederland. Het doel van de wet is de continuïteit en kwaliteit van de kadasters op de eilanden te waarborgen en de rechtszekerheid te verbeteren. Op basis van de antwoorden bepaalt de Tweede Kamer hoe ze het wetsvoorstel verder wil behandelen. 

Voor de eilanden betekent de wet een meer uniforme en transparante werkwijze. Dit biedt de gebruikers – eigenaren, notarissen, makelaars, banken, projectontwikkelaars – meer duidelijkheid. Consulatie van de eilanden – bijvoorbeeld over tarieven – heeft een belangrijke plek gekregen in het wetsvoorstel. Het vergroten van de rechtszekerheid stimuleert bovendien de vastgoedmarkt en daarmee de economische ontwikkeling en welvaart op de eilanden.

Kadaster Nederland ondersteunt de kadasters op de eilanden al sinds 2011 met digitalisering en automatisering. Na inwerkingtreding van de wet zal het Kadaster in goed overleg met de bestuurscolleges deze modernisering voortzetten.  

Deel dit artikel