Agenda

Eerste editie van het cultureel evenement “Nos Zjilea”

Rincon – Bonairianen staan bekend om hun vriendelijkheid en warmte. Ze zijn vaak een mix van afstammelingen van Afrikanen, Caribische indianen, Spanjaarden, Nederlandse kolonisten en andere Europeanen. Aspecten van al deze verschillende culturen hebben de culturele tradities van Bonaire beïnvloed, evenals de lokaal gesproken taal het Papiamentu, de architectuur en de folkloristische muziek. 

Aanstaande zaterdag 25 januari vindt de eerste editie van het cultureel evenement “Nos Zjilea” plaats voor het jaar 2020 met het thema “lokale stamboom en architectuur”. De heer Maximi Theodora zal een presentatie geven over zijn stamboom, waarin hij samen met zijn vrouw uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar zijn afkomst.  

Na de jaren 1900 ontwikkelde de architectuur zich verder. Verschillende bouwstijlen ontwikkelden zich onder de verschillende culturele invloeden zoals bijvoorbeeld, Caribisch Indiaans, Afrikaans en Europees. Een persoon die vroeger aan verschillende bouwstijlen heeft gewerkt, is de heer Pedro “Pedòn” Offerman. Pedro zal een presentatie geven over zijn ervaringen uit die tijd. 

Op Bonaire zijn er verschillende vakmanschappen waar je niet veel meer van hoort. Deze werden vroeger van vader op zoon overgedragen. De heer Maximi Theodora kent een oude vlechttechniek die je tegenwoordig niet vaak meer ziet. Hij erfde deze vaardigheid van zijn vader en zijn vader op zijn beurt van zijn ouders. De heer Theodora zal een presentatie geven over een kunst die de lokalen “Mènsh” noemen. 

Een bezoek aan “Nos Zjilea” is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan onze tentoonstelling over de cultuur en de natuur van het Rincon-gebied. Een echte aanrader. Dit alles in een gezellige sfeer met een “live” optreden van onze lokale artiest Mr. Olvin Bart en de lokale band “JC & Friends” met hun nieuwste hits van dit moment. Zoals altijd kunt u genieten van het danspaar Donny & Monique Winklaar en natuurlijk kunt u ook deelnemen. 

Op de lokale markt kun je verschillende lokale verse producten proeven en kopen, zoals lokaal geproduceerde natuurlijke vruchtensappen “made in Rincon”, kruidengeneesmiddelen, lokale delicatessen, lokale kunst en nog veel meer. U kunt ook genieten van verschillende lokale gerechten. 

Rocargo

We zien u graag op zaterdag 25 januari van 08.00 tot 14.00 uur bij “Nos Zjilea”, hèt culturele evenement op Bonaire. Voor meer informatie kunt u de facebook-pagina van Mangazina di Rei bezoeken. www.facebook.com/mangazinadirei/

Deel dit artikel