Nieuws uit Nederland

CDA met voorstel voor Jaarlijkse viering Koninkrijksdag in Amsterdam

Amsterdam- Het CDA Amsterdam doet een voorstel om te komen tot een jaarlijkse viering van Koninkrijksdag in de hoofdstad. De oproep van het CDA komt voort uit de wensen meer aandacht te besteden aan de banden tussen Nederland en de zes Caribisch-Nederlandse eilanden.

“15 december is het officieel Koninkrijksdag, maar dit ontgaat de meeste Nederlanders. Onterecht”, zegt de CDA Amsterdam-fractievoorzitter Diederik Boomsma. “Het is belangrijk om de gemeenschapszin en de verbondenheid tussen álle Nederlanders te vieren. Ons koninkrijk verbindt Nederlanders aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.”

Rocargo

het voorstel van de CDA Amsterdam kwam tot stand in samenwerking met de Arubaanse Volkspartij, de Democratic Party (Sint-Eustatius) en de UPB (Bonaire). Vandaag zal de CDA Amsterdam een voorstel indienen die oproept tot de jaarlijse viering.

Invulling

Er wordt nog nagedacht over de preciese invulling van de dag. “Gedacht kan worden aan een festival of een concert, maar bijvoorbeeld ook aan inhoudelijke discussies”, aldus Boomsma. “We kunnen alle kanten op met deze dag! Zolang het draait om de bijzondere band tussen de mensen binnen ons koninkrijk. Als hoofdstad moet Amsterdam hierbij vooroplopen”.

Op 15 december 1954 werd het Koninkrijksstatuut door koningin Juliana ondertekend in de Ridderzaal in Den Haag. Sinds 2010 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit de vier landen Aruba, Curaçao, Nederland en Sint-Maarten. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van Nederland.

Deel dit artikel