Bonaire

Nieuw park op Bonaire: Caves & Karst Natuur Reservaat

Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe, Fernando Simal, Elsmarie Beukenboom en Jafet Nassar

Kralendijk – Vrijdagmiddag vond op Barcadera de officiële opening plaats van het ‘Bonaire Caves and Karst’ natuur reservaat. Initiatiefnemer van het nieuwe park, Fernando Simal van Wild Conscience, gaf in zijn speech aan dat hij na 10 jaar hard werken blij was om samen met de andere aanwezige natuurorganisaties en natuurliefhebbers dit moment te kunen vieren.

“In de media is de natuur vooral negatief in het nieuws. Er gaat veel fout maar wij hebben vandaag iets moois te vieren. Dit park is een feit en samen met de overheid hebben we een wetgeving gecreëerd. Samen met het bedrijfsleven hebben we een opleiding tot gids voor dit park georganiseerd, het park is vrijgemaakt van geiten en ezels en met elkaar gaan we zorgen dat dit park mooi blijft”, aldus Simal.

Bonaire is het eerste eiland in het Caribisch gebied dat met wetgeving een beschermd gebied neerzet voor een grottenstelsel. Het park is toegankelijk samen met een speciaal daarvoor opgeleide gids. Deze neemt je mee op een wandeling van 4 kilometer waarbij dichte stevige schoenen een absolute must zijn. Tijdens de tocht worden er een aantal grotten bezocht, waarvan één een snorkel grot die alleen met een speciale touwladder te bereiken is.

De wandeling gaat door stukken natuur waarbij men bijna het gevoel krijgt in de jungle te zijn in plaats van op Bonaire. Het effect van de afwezigheid van geiten in het nieuwe park is duidelijk zichtbaar.

In de “Kueba Raton di Anochi” deelt professor Nassar zijn kennis van de lokale vleermuizen met de aanwezigen. Bonaire kent 7 soorten van deze diertjes, waarvan de Curaçaoan Long-Nosed Bat wel het meest bijzonder. Deze vleermuis speelt een belangrijke rol voor de cactussen op het eiland. Om rust te garanderen in de grotten die als kraamkamer dienen voor de vleermuis, zijn deze grotten afgesloten voor bezoekers.

Het park dat gisteren officieel openging, is pas één deel van een groter plan voor behoud van de grottenstelsels van Bonaire. Voor de uitvoering is meer samenwerking nodig met de overheid. Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe gaf aan het initiatief aan te moedigen en samen te werken om dit plan te bewerkstelligen met de natuurorganisaties.

Het voorstel voor het gehele natuur reservaat met in totaal 9 karstgebieden.

Met de opening van het Caves & Karst park is Bonaire weer een stukje interessanter geworden voor hen die, behalve onder water, ook boven water van unieke natuur wil genieten op het eiland. Wil je meer weten over het park, lees dan deze pagina van CARIBBS en zoek je een toergids klik dan hier.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo