Nieuws van Bonaire

Leerlingen op Bonaire zetten zich na school in voor extra lessen Nederlands

Kralendijk – Op donderdag 12 december 2019 hebben 124 leerlingen van de 1ste klassen van vmbo, mavo, havo en vwo op Bonaire een certificaat gekregen. De reden hiervoor is dat ze zich, na school, hebben ingezet vanaf september dit jaar om extra Nederlandse taallessen te volgen. Het taalproject “Pienter in Taal” van de Stichting Lezen en Schrijven Bonaire heeft dit mogelijk gemaakt. De eetgelegenheid Posada Para Mira in Rincon was de plek waar deze feestelijke bijeenkomst plaats heeft gevonden. 

Enorme inzet

1200

Twee keer per week spande deze groep leerlingen in voor extra lessen in onder meer spelling, woordenschat, begrijpend lezen. Tijdens deze lessen hebben de leerlingen onder ander met Muiswerk gewerkt. Dit is een online computerprogramma dat leerlingen individueel, op eigen niveau en tempo taalvaardiger maakt in het Nederlands. Uit onderzoek blijkt dat deze extra lessen Nederlands van Pienter in Taal ervoor zorgen dat leerlingen beter mee kunnen op school voor alle vakken. Op de middelbare school op Bonaire zijn bijvoorbeeld bijna alle lessen, schoolboeken, toetsen, examens in het Nederlands. Veel leerlingen hebben daarom behoefte aan extra lessen Nederlands, vooral als ze naar de middelbare school gaan. 

Maar ook buiten de school hebben ze hier baat bij. Op bijvoorbeeld zaterdag 23 november 2019 hebben acht leerlingen van vmbo, mavo, havo en vwo meegedaan aan de spellingswedstrijd van de Fundashon Lesa ta Dushi Bonaire bij het Liseo. Op spelenderwijs werden alle Pienter in Taal leerlingen enkele weken voorbereid voor deze wedstrijd. Via een halve finale kwamen de allerbeste uit. Dit zijn: Destheny Janzen, Jhugarnique Rapaela, Jemal Trouwloon, Kyanthe Jano, Jamila Christiaan, Rushainy Goeloe, Najur Alberto, Rechainy Menzies. Uiteindelijk haalden de volgende leerlingen de finale: Jamila Christiaan, Jemal Trouwloon, Reichainy Menzis.

Onderwijsgedeputeerde Nina den Heyer prees elke leerling aan voor hun enorme inzet de afgelopen periode en reikte de certificaten uit.

Pienter in Taal is een project (2018) van de Stichting Lezen en Schrijven Bonaire (2015). Tot nu toe zijn er in totaal 248 leerlingen van groep 8 plus brugklassen van vmbo, mavo, havo en vwo op Bonaire in de gelegenheid gesteld gratis extra lessen Nederlands na school te volgen. In totaal krijgen leerlingen een jaar lang kosteloos en onbeperkt toegang tot het computerprogramma Muiswerk, waar ze overal waar internet is kunnen oefenen met het Nederlands. De ouders/verzorgers hiervan kunnen hierdoor de ontwikkeling van hun kind op de voet volgen en hierin verder stimuleren.     

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo