BES Eilanden

Eerste homohuwelijk gesloten op St. Eustatius

eerste homohuwelijk gesloten op St. Eustatius

Oranjestad – Afgelopen weekend werd een ander eiland toegevoegd aan de Caribische eilanden waar bruiloften van hetzelfde geslacht worden gevierd. Op het Nederlandse Caribische eiland St. Eustatius trouwde de geboren en getogen statiaan Walter Hellebrand (directeur monumenten van het eiland) zijn levenslange partner, Chris Russell, een freelance commercieel schrijver.

De voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens van het Koninkrijk der Nederlanden, Adriana van Dooijeweert, was de spreker op de bruiloft op het eiland waarvan de eilandraad in 2010 een motie tegen een homohuwelijk aannam.

Rocargo

Sint Eustatius is het laatste eiland van Caribisch Nederland waar een dergelijke bruiloft wordt gevierd. Op Bonaire en Saba vonden ze al plaats. Toen de nieuwe huwelijkswet op St. Eustatius in oktober 2012 werd ingevoerd, reageerde de waarnemende eilandbestuurder: “Dus het is nu mogelijk. Maar dat is geen probleem, want geen enkele Statian zal er toch gebruik van maken.”

Niet toevallig is Sint Eustatius het enige eiland van de voormalige Nederlandse Antillen zonder een LGBT + -organisatie. Hellebrand, een historicus, vindt het belangrijk om dit informele verbod te doorbreken: “Ik denk dat het eiland er nu klaar voor is. En het is een belangrijk signaal: op St. Eustatius zelf, maar ook in de bredere Caribische regio waar gelijke rechten voor de LGBT + -gemeenschap nog een lange weg te gaan hebben.

Hellebrand’s partner Russell zegt: “Veel reacties die we kregen waren verrassend positief. Het lijkt er absoluut op dat de ongerustheid beetje bij beetje aan afneemt. ” De Nederlandse voorzitter van de mensenrechten, Van Dooijeweert, merkte op: “Dit is ook belangrijk als een boodschap voor jonge mensen die mogelijk met hun gevoelens worstelen. We hebben allemaal toegang tot dezelfde opties. En dat omvat trouwen. Iemands liefde aan een ander verbinden is hetzelfde, ongeacht de geslachtscombinatie. Liefde is liefde.”

Deel dit artikel