Nieuws van Bonaire

Prinses Beatrix bezoekt Saba en Sint Eustatius

Den Haag – Prinses Beatrix bezoekt op donderdag 12 december en vrijdag 13 december respectievelijk Saba en Sint Eustatius. Het bezoek aan twee Bovenwindse Eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk staat in het teken van natuurbehoud en sociaal-maatschappelijke coöperaties.

Donderdag 12 december – Saba
Prinses Beatrix opent donderdagochtend het wandelpad Mary’s Point Trail in het nieuwe Mount Scenery Nationaal Park op Saba. Het pad start bij Well’s Bay en loopt tot de ruïnes van Mary’s Point, een historische nederzetting uit begin 17e eeuw. De ruim tweehonderd houten treden zijn gemaakt van oude elektriciteitspalen en aangelegd door medewerkers van SCF (Saba Conservation Foundation) en vrijwilligers.

Aansluitend ontmoet de Prinses een aantal lokale vissers in de haven. De visserij is op Saba een belangrijke inkomstenbron. De Sabaanse vissers hebben onderling afspraken gemaakt voor een duurzame en gezonde visstand. In 2017 hebben zij een akkoord gesloten waarin beheersmaatregelen zijn vastgesteld, zoals het instellen van een visseizoen voor bepaalde lokale vissoorten.

In de middag brengt de Prinses een bezoek aan Sabaanse vrouwen die hun kantklosvaardigheden demonstreren. Het kantklossen is een Sabaanse traditie en verweven in de geschiedenis van het eiland. Zij komen iedere donderdag samen om deze traditie in stand te houden.

Vervolgens bezoekt Prinses Beatrix de Botanical Gardens. Aan het begin van de tuin onthult zij het nieuwe informatiebord. Veel toeristen komen naar Saba voor de natuur, de botanische tuin maakt dit toegankelijk voor wie andere wandelroutes op het eiland te zwaar vindt. Het project wordt uitgevoerd door de SCF. Na de onthulling spreekt de Prinses met medewerkers en bestuurders van de SCF en DCNA.

Vrijdag 13 december – Sint Eustatius
Prinses Beatrix brengt vrijdagochtend een bezoek aan ReforeStatia, een herbebossingsproject op Sint Eustatius. Veelvoorkomende fauna op het eiland worden hier verstekt. Herbeplanting en herbebossing is nodig om erosie tegen te gaan. Duizenden bomen werden verwoest door orkaan Irma (2017), overgebleven planten en boomwortels worden aangetast door verwilderd vee. Hierdoor wordt de grond op veel plekken niet vastgehouden, waardoor deze erodeert.

Aansluitend krijgt de Prinses een rondleiding over de nabijgelegen Earth Farm en bezoekt zij het project Made in Statia. Op de Earth Farm leren kinderen spelenderwijs over de natuur, het houden van dieren en tuinieren. Bij Made in Statia krijgt de Prinses uitleg over een duurzaam landbouwprogramma met als doel de lokale markt te voorzien van verse groenten, fruit en vlees. De organisatie werkt hiervoor samen met andere projecten, zoals ReforeStatia en de Earth Farm.

Vervolgens spreekt de Prinses met jonge rangers, medewerkers en vrijwilligers van STENAPA (Sint Eustatius National Parks Foundation) over het belang van lokale projecten voor natuurbehoud. Daarnaast gaat het gesprek over kennisdeling en samenwerking tussen de eilanden en de organisaties SCF, STENAPA en DCNA. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de DCNA.

Vrijdagmiddag brengt de Prinses een bezoek aan de christelijke naschoolse opvang Daughters of the King Foundation (D.O.T.K.). De stichting biedt dagbesteding aan meisjes tussen 5 en 12 jaar om hen een veilige plek te bieden. Daarnaast brengt Prinses Beatrix een bezoek aan de Mega D Youth Foundation. De organisatie helpt jongens en meisjes tot 18 jaar na school met huiswerk en met talentontwikkeling op het gebied van media, sport, debatteren, dans en muziek.

Het bezoek van de Prinses aan Sint Eustatius wordt afgesloten met een gezamenlijk muzikaal optreden door kinderen van diverse scholen, stichtingen en jongerenorganisaties; Simon Donker Club, STENAPA Junior Rangers, D.O.T.K. en het Mega D Youth Foundation

Deel dit artikel