Bonaire

Plaza Resort Bonaire wint kort geding over omstreden bruggetje

Kralendijk- Plaza Resort Bonaire heeft het kort geding dat tegen haar was aangespannen door de Laguna Groep gewonnen. De Laguna Groep, een vereniging van huis- en booteigenaren langs de Laguna Marina, probeerde te voorkomen dat de vaste brug die één van Plaza’s schiereilanden met de rest van het resort verbindt zou worden herplaatst. De rechtbank stelde Plaza in het gelijk.

Plaza had om het bruggetje in 2017 om veiligheidsredenen geopend, omdat het eiland tijdelijk niet werd gebruikt. Dat maakte het bewoners van de Laguna Marina extra gemakkelijk om met hun vaartuigen, die aangemeerd liggen achter de brug, uit te varen.

Inmiddels is Plaza echter begonnen het resort, inclusief het eiland, voor een geraamde 40 miljoen dollar te herontwikkelen. Dit betekent, volgens Plaza, dat de brug moet worden teruggeplaatst.

De Laguna Marina-bewoners verzetten zich hiertegen en klagen dat de vaste brug te laag is om hun boten door te laten. Het geschil escaleerde uiteindelijk dusdanig dat onbekenden op 4 november de brug saboteerden waardoor het gevaarte in het kanaal kieperde.

Economisch belang

De rechtbank overwoog in haar vonnis dat de bewoners voorheen nooit klachten hadden over de brug, die er al sinds 1995 stond. Er is, sinds de brug twee jaar geleden is geopend, maar één nieuwe bewoner bijgekomen met een boot die te groot is om onder de brug door te varen. De rechter vond daarom in dit geschil het economisch belang van Plaza zwaarder wegen dan van de eisers.

Vincent van der Valk, eigenaar van Plaza Resort Bonaire, toonde zich tevreden met de uitspraak. “Het is niet zo dat wij tegen het plaatsen van een ophaalbrug zijn,” verduidelijkte hij. “Maar zo’n brug is beduidend duurder. Als de bewoners nou zo’n brug zouden willen en bereid zijn om er aan mee te betalen, dan kunnen we er zeker over praten.”

Zoals de zaak er nu bijligt zal Plaza Resort de brug op 3 december sluiten.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo