Nieuws van Bonaire

MCB’s “Customer Appreciation Day”

Kralendijk – Maduro & Curiel’s Bank (Bonaire) N.V. waardeert haar klanten oprecht. De klant wordt elke dag gewaardeerd, en om hieraan uiting te geven heeft MCB besloten op twee speciale dagen deze week, dinsdag 26 november en woensdag 27 november, een “Customer Appreciation Day” te vieren. 

MCB Bonaire klanten werden op deze twee dagen speciaal in het zonnetje gezet. De Bank gaf de klant op verschillende manieren extra aandacht, om dankbaarheid te tonen voor zijn keuze om bij de MCB te bankieren. Zo werden klanten, die bij zowel de filialen en de afdelingen zakelijke kredieten, “Small Business Unit” (service kleinbedrijf), en verzekeringen op bezoek waren, speciaal verwelkomd en kregen ze een mooie “Happy Client” gedenkspeld cadeau met een lekkernij als tractatie. De filialen en afdelingen waren mooi versierd, en medewerkers droegen unieke t-shirts, om de klanten op een bijzondere manier in een leuke sfeer te ontvangen. 

De “Customer Appreciation Day” activiteiten en momenten zijn gedeeld via de Facebook pagina van MCB Bonaire Events, ook “live”. Gedurende de twee dagen werden klanten bij de verschillende locaties en geldautomaten van de Bank verrast met een prijs, en in het zonnetje gezet. Met gezellige muziek en dansen, zongen de medewerkers van de Bank de klant toe: “Mi kurason ta di bo” (mijn hart is van jou). Dit spreekt de toewijding van de Bank aan haar klanten uit. Deze speciale momenten werden elke keer “live” via Facebook uitgezonden. Daarnaast zijn er veel foto’s van deze leuke dag gepost op de Facebook pagina van MCB Bonaire Events. 

Klanten konden via de Facebook pagina meegenieten, en ook op beide dagen een prijs winnen door hun eigen ervaring te delen. 

Wij nodigen iedereen uit om de Facebook pagina van MCB Bonaire events te bezoeken, om zelf aan de hand van de foto’s, video’s, posts en opmerkingen de extra vrolijke sfeer van deze twee dagen te proeven. 

Met deze twee speciale dagen, laat MCB Bonaire weer zien dat wij onze klanten bijzonder waarderen, dat wij graag extra ons best doen voor onze klanten, en dat ons hart aan onze klanten toebehoort. MCB zal in de toekomst vaker de “Customer Appreciation Day” gaan organiseren. De exacte datum blijft een verrassing. 

Deel dit artikel