Bonaire

Leren van succesvol toerismebeleid in Zeeland

Gedeputeerde Tjin Asjoe kreeg in het VVV Inspiratiepunt Domburg uitleg over het succes van het toerismebeleid van Zeeland (Foto OLB)

Kralendijk – De provincie Zeeland voert een zeer succesvol toerismebeleid waarbij sprake is van evenwicht tussen groei in aantallen vakantiegangers en bescherming van de natuur waarvoor de meeste bezoekers komen.

Ook Bonaire is op zoek naar de juiste balans tussen kwantiteit en kwaliteit, reden waarom gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe zich tijdens zijn werkbezoek aan Nederland heeft verdiept in de Zeeuwse aanpak. Hij werd door Senior Destinatie Marketeer & Teamleider van de provincie Zeeland Esther van Vonderen rondgeleid door het zogeheten VVV Inspiratiepunt Domburg.

Dit in 2016 geïntroduceerde concept lijkt een combinatie van servicebalie en een op (buitenlandse) bezoekers gericht museum dat de gasten niet alleen laat zien wat er allemaal in de omgeving te beleven valt, maar ook de verhalen erachter vertelt, vaak op interactieve wijze via touchscreens.

Het succes van dit concept wordt bevestigd door onderzoek waaruit blijkt dat toeristen die een van de VVV Inspiratiepunten in Zeeland bezoeken tijdens hun verblijf 16 procent meer besteden dan andere toeristen. Een andere succesfactor is het besluit het bebouwen direct langs de kust een halt toe te roepen. Op plekken waar projectontwikkelaars graag vakantieparken zouden bouwen zijn de afgelopen jaren beschermde natuurgebieden ontstaan.

Tijdens zijn bezoek aan Zeeland kreeg gedeputeerde Tjin Asjoe onder meer te zien hoe een van oorsprong blokkedozerig hotel in de natuur is ingepast door het in een duin te ‘verpakken’ (Foto OLB)
Deel dit artikel