Nieuws van Bonaire

Gezaghebber Rijna vertegenwoordigt Bonaire op internationale Venezuela-conferentie in Brussel

Gezaghebber Edison Rijna met de eveneens bij de Venezuela-conferentie in Brussel aanwezige gevolmachtigde ministers van Curaçao en Aruba, Anthony Begina en Guillfred Besaril, en directeur Westelijk Halfrond van het ministerie van Buitenlandse Zaken Marcel de Vink (Foto OLB)

Brussel – Gezaghebber Edison Rijna heeft Bonaire vertegenwoordigd tijdens de ‘International Solidarity Conference on the Venezuela Refugee and Migrant Crisis’ die maandag en dinsdag in Brussel is gehouden. 

De gezaghebber was daar aanwezig op uitnodiging van Federica Mogherini, de hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie. De conferentie met als motto ‘Together4Venezuelans’ was een gezamenlijk initiatief van de EU, de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie IOM. Alle landen in de regio rond Venezuela hadden een afvaardiging naar Brussel gestuurd.

Solidariteit

Centraal stonden de impact van de crisis in Venezuela op de samenleving en economie van de (ei)landen in de regio en de humanitaire nood onder de Venezolanen, zowel die hun land hebben verlaten (naar schatting zijn dat er 4,3 miljoen) en degenen die zijn achtergebleven.

,,Zoals het woord solidariteit in de titel van de conferentie aangeeft gaan de zorgen allereerst uit naar de schrijnende situatie in ons buurland. Volgens de jongste cijfers van de VN leeft 94 procent van de Venezolaanse bevolking in armoede waarvan 60 procent zelfs in extreme armoede”, aldus gezaghebber Rijna. De druk om het land te verlaten neemt volgens internationale organisaties alleen maar toen zolang de autoriteiten in Caracas niet meewerken aan het toelaten van massale humanitaire hulp.

Voorbereid

,,De ABC-eilanden worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen. De impact op de Bonairiaanse samenleving en economie is minder groot dan op Curaçao en Aruba, maar we moeten wel alert blijven en voorbereid zijn op verschillende scenario’s. Daarom is in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid een noodplan opgesteld.” 

Rijna noemt het een goede zaak dat de EU, UNHCR en IOM het initiatief hebben genomen alle betrokken landen bijeen te roepen en een oproep te doen aan de wereld om een continent in nood te helpen, zoals Mogherini deed: ,,Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden geconfronteerd met wat waarschijnlijk de grootste stroom ontheemden in de moderne geschiedenis. We moeten ervoor zorgen dat de hele wereld wordt gemobiliseerd als een continent in nood is.”

Rijna sluit zijn werkbezoek aan Europees Nederland dinsdagavond af en keert woensdag terug naar Bonaire.

Gezaghebber Edison Rijna in gesprek met vicevoorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini (Foto OLB).
Deel dit artikel