Column

Jannet Butter op zondag

Jannet Butter op zondag

‘Mami, Mami, kijk!’ De kleine vent staat vandaag met zijn moeder en zijn grotere zusjes op het strand. Tussen de andere deelnemers aan de ‘Swim naar Klein Bonaire’. Een jaarlijks terugkerend evenement, wat zich ieder jaar in meer deelnemers mag verheugen. Zowel inwoners als toeristen doen mee. Velen zien dit evenement als hét begin van ons hoogseizoen. De kleine vent is een jaar of acht. En mag vandaag voor het eerst meezwemmen. Dit jaar alleen naar Klein Bonaire. Hij gaat met de boot mee terug. Volgend jaar bekijken ze het wel opnieuw.

‘Mami, kijk,’ herhaalt hij. En hij wijst naar een dikke man, die schuin voor ze staat. Zijn buik is maten te groot voor de zwembroek. Of de zwembroek maten te klein voor zijn buik. Het is maar hoe je het bekijkt. Als de kleine vent moeders aandacht heeft, zegt hij luid en duidelijk: ‘Fijn dat die meneer meezwemt hè?’ Op gedempte toon antwoordt moeder: ‘Ja, misschien wordt zijn buik dan wel een beetje minder dik.’ De kleine vent kijkt haar aan. ‘Nee, Mami. Hij is net als oom Gabriël.’ Er verschijnt een denkrimpel op moeders gezicht. ‘Oom Gabriël?’ vraagt ze peinzend. ‘Maar die is helemaal niet zo dik.’ De kleine vent kijkt haar weer aan. Met zijn ‘snap-je-dat-dan-niet’ gezicht. ‘Nee, maar die stinkt net zo hard….’

Jannet Butter is schrijfster van verhalenbundels over Bonaire: De Knoek heeft duizend ogen, Flamingo’s op brood, De Leguanenvanger en The Ghost of Washikemba.

Verkrijgbaar bij: The Cadushy Distillery, Delfins Beach Resort Bonaire, MG Bonaire en Van den Tweel Supermarkt.

Deel dit artikel