Nieuws van Bonaire

Nog vijf races te gaan in het Open Wereldkampioenschap Sunfish

Vandaag  varen de beste Sunfishzeilers van de wereld voor de derde dag. Tijdens de voorgaande dagen zijn zeven van de twaalf te varen races voor het open wereldkampioenschap onder verrassende weersomstandigheden gezeild. Er resten nog twee zeildagen voor de overige vijf races. Met het vorderen van de dagen loopt de spanning op. De weersomstandigheden met schiftende winden en onverwachte windstiltes en windvlagen zorgen ervoor dat zelfs de hoogst gekwalificeerde zeilers minder goed presteren in een of meerdere races, waardoor de kansen voor het middenveld sterk toenemen. Gisteren was de onberekenbare windfactor de oorzaak van het halverwege afblazen van de eerste race, waardoor het totaal toch niet op het gehoopte aantal van acht is gekomen

Ook vandaag is de verwachting dat de gewoonlijke noordoostpassaat geen richting weet te kiezen. De veranderlijke wind brengt ook meer dan de gewoonlijke protesten met zich mee waardoor de voorlopige uitslagen uiteindelijk verrassend kunnen veranderen, zoals gisteren gebeurde. Kortom er tekent zich nog geen duidelijke nieuwe kampioen af, maar als het aan de zeilers ligt wordt daar hard aan gewerkt, en de uitslagenlijsten nauwkeurig gemonitord

De sfeer is vanaf het begin aangenaam en relaxed. Alex Roose, de bekende Curacaose Sunfish zeiler, die volgende week in actie komt in de Masters categorie, zit deze week in het wedstrijdcomité en houdt de finishuitslagen bij. ,, Ik heb respect voor de organisatie, die vooraf maar weinig internationale ervaring had, maar hier een mooi evenement neerzet. Het team, onder leiding van Ton Nuijten levert hier een huzarenstukje” aldus Roose.

Na zeven races staat David Hernandez (zeilnr 4942) op de eerste plaats. Voorlopige uitslagen zeilers van de ABC eilanden in de top 15: Eugene Hendrikx (NL / Cur) op 3, Tijn van der Gulik (ARU / Cur) op 9, hans van der Gulik (Cur) op 13 en Sipke Stapert (Bon) op 15. Opvallend was het resultaat van Hans van der Gulik en zijn twee zonen Tijn en Bas, die allen in de top 10 eindigden in de tweede race van gisteren.

Deel dit artikel