Nieuws van Bonaire

Voor de Alfabetiseringsweek lanceert FORMA drie bewustwordingsvideo’s

Kralendijk – Zondag 8 september was de dag van alfabetisering. Internationaal wordt er op deze dag aandacht besteedt aan alfabetisering. Zoals elk jaar besteedt FORMA aandacht aan laaggeletterdheid onder volwassenen op Bonaire. 

Dit jaar heeft FORMA 3 korte video’s gemaakt met als thema ‘Sin miedu!’. In deze korte video’s heeft één van de ambassadeurs van alfabetisering op Bonaire de hoofdrol, de heer Fermin Theodora. De video’s hebben als doel om het belang van het leren lezen en schrijven onder volwassenen nogmaals onder de aandacht te brengen. Ook dat er mogelijkheden zijn voor laaggeletterden om zich verder te ontwikkelen op Bonaire. 

Bewustwording in de gemeenschap en bij de laaggeletterde zelf is belangrijk, het aantal laaggeletterden is nog steeds te hoog 22% (Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, 2016). 

De meeste laaggeletterden ervaren angst en schaamte waardoor ze niet durven om de stap te nemen om zich aan te melden voor een cursus of om voor zichzelf op te komen. Door de digitalisering binnen de Boneiriaanse gemeenschap en de angst en schaamtegevoelens raken laaggeletterden steeds meer geïsoleerd en kunnen ze niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Dat resulteert weer in een verhoging van de angst, schaamte en stress voor de laaggeletterde bewoner van Bonaire. 

Deze week (8-13 september 2019) zullen de drie nieuwe promotie video’s te zien zijn op de facebook pagina van Fundashon FORMA en op de lokale televisie, om zo te laten zien dat het nooit te laat is om te leren, ‘Sin Miedu!’ (zonder angst). 

Samen met de ambassadeurs van alfabetisering en een aantal bedrijven werkt FORMA hard aan het doorbreken van de taboe rondom laaggeletterdheid. FORMA bedankt Fermin Theodora, Dietrich Winklaar, Chomir Braafhart, Davinia Martis, Gianetta Ignecia, Brandeley Lake, Jian Magdalena en Elizé Martis-Craane voor hun inzet bij de productie van de promotie video’s alfabetisering 2019. Daarnaast wil FORMA ook Kooyman Bonaire en MCB Bonaire bedanken voor het meewerken aan dit zeer belangrijk project in het kader van bewustwording en taboe doorbreking.

‘Samen lukt het om Bonaire te alfabetiseren!’

Deel dit artikel