Nieuws van Bonaire

Prijsvergelijker Bonaire bestaat 1 jaar in augustus 2019

Kralendijk – De Prijsvergelijker Bonaire is in augustus 2018 voor het eerst gepubliceerd. Met de publicatie van de Prijsvergelijker deze maand augustus 2019, wordt de mijlpaal van 1 jaar behaald.
Vijftien supermarkten doen mee met de Prijsvergelijker Bonaire. De Prijsvergelijker neemt elke maand bij deze 15 supermarkten prijzen van 60 producten waar, en vergelijkt deze om tot een rangschikking te komen. Het doel is om de consumenten op Bonaire bewust te maken van de prijsverschillen bij de supermarkten. Door scherper op prijzen te letten, kunnen consumenten besparen op hun boodschappen.

Consumenten vragen soms waarom de overheid geen maximumprijzen oplegt. De vraag is echter of dit in de werkelijkheid leidt tot een algemeen lager prijsniveau. Doordat het de vrije marktwerking kan verstoren, is het is niet in alle gevallen persé in het voordeel van de consument. Bij een vrije concurrentie kunnen winkels concurreren met lagere prijzen. Als de consument kiest voor de winkel met de laagste prijs, worden de andere winkels geprikkeld om ook hun prijzen te verlagen. De Prijsvergelijker Bonaire helpt om meer transparantie te creëren, zodat consumenten bewuster kunnen kiezen voor de voordeligste prijzen. Zo beïnvloeden consumenten de marktwerking.

Bij het begin van de Prijsvergelijker is er een nulmeting enquête gehouden onder de Bonairiaanse consumenten. In juli 2019 is er een tweede enquête gehouden, om te zien of consumenten de Prijsvergelijker kennen en gebruiken, en een indicatie te krijgen van het effect. Uit de resultaten volgt nu een evaluatie om te bepalen of de Prijsvergelijker na december 2019 wordt voortgezet.

Gedurende het afgelopen jaar hebben er nogal wat verschuivingen plaatsgevonden in de ranglijst van de supermarkten in de Prijsvergelijker. Warehouse Bonaire is in het hele jaar op de eerste plaats blijven staan. In recente maanden is ook de top 5 gelijk gebleven. Wat opvalt is dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste supermarkt steeds kleiner wordt. Dit komt voornamelijk doordat supermarkten hun assortiment hebben uitgebreid met lager geprijsde producten. De consument heeft dus meer keuze heeft en kan voordeliger uitkomen.

Deze maand is het verschil tussen no. 1 Warehouse Bonaire en no. 2 Wing Cheung opmerkelijk gekrompen naar slechts 5 procentpunten (van 15 procentpunten in juni 2019). De andere klimmers in augustus 2019 zijn New World Minimarket in Antriol, Zhung Kong Supermarket in Hato, Dragon City Supermarket in Antriol, Van den Tweel Supermarkt in Kralendijk en Jia Xing Supermarket in Nikiboko Noord.

Op www.Unkobon.org kunnen consumenten zowel de prijsvergelijker als het totaaloverzicht met alle prijzen en informatie per deelnemende supermarkt zien. Het totaaloverzicht is een uitgebreide spreadsheet, waarop alle meegenomen prijzen te zien zijn. Ook is snel te zien in welke supermarkten de producten uit het mandje het voordeligst zijn.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo