Nieuws van Bonaire

Gedeputeerde Tjin Asjoe na gesprek met Europarlementariër Rafaela: Voor Bonaire liggen er kansen in Brussel

Kralendijk – ,,Voor Bonaire liggen er kansen in Brussel die tot nu onvoldoende zijn benut, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van bijdragen uit fondsen die bestemd zijn voor de ontwikkeling van eilanden die bij de lidstaten van de Europese Unie behoren. Wil je daarvoor in aanmerking komen, moet je wel plannen indienen. Daarom wil ik de banden met Brussel aanhalen”, aldus gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe na afloop van zijn gesprek met Europarlementariër Samira Rafaela (D66) die haar vakantie combineert met een werkbezoek aan Bonaire.

Rafaela bezocht het eiland in mei in het kader van haar verkiezingscampagne. Mede dankzij het grote aantal stemmen op Bonaire is zij met voorkeursstemmen in het Europees Parlement gekozen. ,,Samira Rafaela heeft tijdens haar campagne beloofd in Brussel aandacht te vragen voor de Caribische delen van het Koninkrijk. Dat heeft ze meteen al gedaan in haar maiden speech”, aldus Tjin Asjoe. ,,Ik ben daar uiteraard blij mee, maar wij moeten zelf ook in actie komen door duidelijk te maken wat wij van de EU verwachten.”

Het is belangrijk dat Bonaire zichzelf introduceert bij relevante instanties in Brussel, heeft Rafaela in het gesprek benadrukt. De gedeputeerde: ,,In oktober zijn de gezaghebber en ik op uitnodiging van de associatie van overzeese landen en gebieden, de OCTA, in Brussel. We gaan die reis benutten om contacten te leggen. Curaçao en Aruba hebben een eigen vertegenwoordiging in Brussel, dat kunnen wij ons niet veroorloven dus moeten wij er op een andere manier voor zorgen dat wij niet worden overgeslagen. Samira Rafaela heeft toegezegd ons daarbij te ondersteunen door deuren voor ons te openen.”

Tjin Asjoe wijst er op dat voor het wegwerken van in decennia opgebouwde achterstanden veel geld nodig is. ,,Ter aanvulling op onze eigen inkomsten uit lokale belastingen en de bijdragen van het Rijk gaan wij daarom op zoek naar additionele financieringsvormen. De EU-fondsen zijn daarvan een voorbeeld. Het gaat ons overigens niet alleen om geld. Er is bij de EU ook veel expertise aanwezig, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, innovatie, onderwijs en armoedebestrijding.”

Bang dat Bonaire te klein is om te worden gehoord in Brussel is Tjin Asjoe niet. ,,Onze ambitie om van Bonaire de eerste Blue Destination van de wereld te maken is ook vanuit het perpsectief van de EU interessant. Door ons te helpen bij de realisatie kunnen zij een deel van het succes claimen.”

Rocargo
Deel dit artikel