Nieuws van Bonaire

Defensie beoefent noodhulp in Caribisch gebied van 9 tot en met 19 september

Archieffoto’s Defensie: noodhulp Irma en amfibische training

Kralendijk – Caribbean Coast is een Nederlandse oefening, met deelname van marine, luchtmacht en landmacht. Er doen vier marineschepen mee, namelijk Zr.Ms. Snellius, Groningen, Pelikaan en Johan de Witt. Het amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt vertrekt op 26 augustus uit Den Helder voor de trans-Atlantische oversteek. De andere schepen zijn al in het gebied. De luchtmacht neemt deel met drie helikopters en de landmacht stuurt ondersteunende eenheden van de genie, geneeskunde en civiel-militaire samenwerking. In totaal doen ruim 700 Nederlandse militairen mee. Daarnaast nemen aan deze oefening Franse en Duitse militairen deel.

Caribbean Coast vindt dit jaar plaats op Sint Maarten, Saba, Bonaire, St. Eustatius en Curaçao en duurt van 9 tot en met 19 september. Tijdens Caribbean Coast oefenen de militairen op het evacueren van burgers in nood, het bereikbaar maken van getroffen gebieden, het bewaken van de openbare orde en veiligheid en het bieden van directe noodhulp aan slachtoffers van natuurgeweld. Daarnaast komt ook het structureren van een goede crisiscommunicatie aan de orde.

Orkaan Irma maakte duidelijk dat het belangrijk blijft om goed voorbereid te zijn op orkaanpassages en ander natuurgeweld. Defensie oefent hierop, zodat ze de inwoners van het Koninkrijk goed kan helpen in een rampsituatie. Structureel organiseert Defensie een grootschalige humanitaire oefening in het Caribisch gebied. Defensie oefent juist daar, en in het orkaanseizoen, zodat het zo realistisch mogelijk is. De militairen trainen daarom ook op meerdere eilanden, gezamenlijk met lokale en civiele autoriteiten.

Bron en foto’s : Defensie Caribisch Gebied

Archieffoto’s Defensie: noodhulp Irma en amfibische training

 

Deel dit artikel